Николай Русинов-Чеци получи доживотна присъда. Софийски градски съд го призна за виновен за убийството на Яна Кръстева на 9 юли 2011 г., извършено по особено жесток начин в съучастие с две неустановени лица. Тя бе намерена мъртва ден по-късно в Борисовата градина, а аутопсията установи, че е била бита и удушена. Така магистратите се съобразиха с искането на прокуратурата.

Съдът реши още Русинов да изтърпява присъдата при първоначален строг режим и да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на Яна Кръстева, както и 12 000 лева държавна такса.

Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Той беше задържан в края на април 2012 г. и оттогава е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни помагачи. До финал на делото се стигна днес, след като съдът отмени дълго отлаганата ДНК експертиза.

След присъдата Русинов остана безмълвен. Адвокатът му Иво Найденов заяви, че присъдата е постановена "от страх", а в процеса има намеса на политици. Тя ще бъде обжалвана пред апелативните магистрати, които според него "не са толкова зависими".

Защитникът на семейството на Яна Кръстева - Григор Вълков, обяви наказанието като справедливо.

Неглижирано, сбъркано, неясно

Убийството на Яна Кръстева предизвика широк обществен и медиен отзвук с опита за неглижирането му, грешните арести и редицата неясноти по време на разследването.

Първоначално МВР се опита да претупа случая, представяйки го за смърт на наркозависима или клошарка. Протести на приятели на Яна Кръстева обаче принудиха тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да се ангажира присърце с него.

Много бързо бяха посочени двама заподозрени - Пламен Трифонов и Николай Русинов. Първият бе задържан и обвинен без доказателства, че е бил на мястото на престъплението. Вторият, за когото това се потвърждаваше, беше обявен за издирване. Трифонов стоя в ареста в продължение на месеци, докато извършената в Австрия ДНК-експертиза не го изключи като извършител.

Така Русинов остана единственият заподозрян. Призна, че е прекарал нощта с Яна Кръстева, но отрече да я е убивал. Твърдеше, че се запознали в заведението "Маймунарника", пили алкохол, а после правили секс в храстите. На зазоряване си тръгнал и оставил Яна да спи гола.

Междувременно Столична община реши да постави осветление в част от парка.