Делото за убийството на 28-годишната Яна Кръстева, която беше намерена мъртва през лятото на 2011 г. в Борисовата градина, започна в Софийски градски съд. Единственият подсъдим по него е 35-годишният Николай Русинов-Чеци, който е в ареста от април 2012 г., когато бе задържан.

Според прокуратурата той умишлено е умъртвил момичето в съучастие с неизвестни. Обвинението твърди, че Русинов е изнасилил Яна Кръстева, а после я е удушил.

Преди заседанието на съда бащата на жертвата Явор Кръстев заяви, че ще иска най-тежкото възможно наказание и изрази съжаление, че смъртната присъда е отменена.

Съдът прие гражданските искове за финансови обезщетения на стойност 400 000 лева от страна на бащата и майката на Яна Кръстева. Очаква се на днешното заседание да бъдат разпитани около 30 свидетели, сред тях и рапърът Спенс, който е имал концерт в нощта на убийството и е познат с обвиняемия Чеци.

Русинов посочи пред съда, че разбира повдигнатото му обвинение, но ще даде обяснение на по-късен етап от съдебния процес.

Съдиите разпитаха приятелите на Яна, с които е била във фаталната вечер. Свидетели кога и с кого си е тръгнала от лятното заведение, обаче няма. Разследващите стигат до Николай Русинов, след като откриват негови косми по тялото на момичето.

„Няма нито едно доказателство да я е убил”, твърди адвокатът на подсъдимия Иво Найденов. На местопрестъплението са намерени косми и от други двама, неизвестни засега мъже.

„И на сина си, и на съда вярвам”, заяви майката на Чеци – Емилия.

Чеци се изправя пред Темида след генерален обрат на разследването. Първоначално като извършители бяха сочени Пламен Трифонов и още един неизвестен. Мъжът бе арестуван почти веднага след случилото се, но за четири месеца срещу него не бяха събрани достатъчно доказателства, които да го свързват с убийството.

В края на 2011 година Трифонов бе освободен, обвиненията срещу него бяха снети и отговорните органи насочиха фокуса си към другия подозиран извършител. След издирване в края на април 2012 година беше арестуван Русинов.