След края на срещата си с представители на Реформаторския блок, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов най-сетне разкри мистерията около корупционната схема в министерство, която преди дни нарече "19/45".

"На 19-о число всеки месец в министерството на земеделието са карани едни хора, като им е било написано на листче колко, но това е била цената, да събират по 45 000 лв.", обясни Борисов. "Човекът, който имаше желание да го сподели, вчера загина при автомобилна катастрофа в Солун, като ТИР е навлязъл в насрещното движение и го е убил. Нищо не казвам, но се надявам, следствените органи по-внимателно да проверят този случай", каза Борисов.

Загиналият е споделил за схемата пред него и пред други хора, имало е договорка с лидера на ГЕРБ той, чието име Борисов не разкри, да го каже пред прокурорите. Борисов добави, че въпросният човек се е колебаел, отишъл е в Гърция да си почине, но министърът му се е обадил и го е извикал в София.

"Аз вярвам на Сотир Цацаров, но за да закараш някого при него, трябва да има човек, който да отиде и да каже конкретни неща. Надявам се да има и други , които да потвърдят. Доста хора знаят в държавата за тези цифри 19 /45, ако имат желание да разследват", завърши Бойко Борисов.
Човекът, чието име не беше назовано, вероятно е Юри Миков - директор на държавното горското стопанство за Северозападна България със седалище във Враца. На връщане от Гърция към България той е претърпял жестока катастрофа. Вчера, на околовръстния път край Солун автомобилът на Миков се ударил челно в ТИР и той загинал на място.

Юри Миков е директор на Северозападното държавно горско стопанство във Враца от май 2011 г. Той е близък до бившия земеделски министър Мирослав Найденов.