Враца събира дарения за възстановяване на своя митрополитски храм, който пострада наскоро при пожар. Най-тежко е състоянието на иконите.

Църквата „Свети Николай" е издигната в центъра на Враца и скоро ще чества 150-годишния си юбилей. В нея се съхраняват тленните останки на митрополит Паисий - един от най-уважаваните български духовници.

В края на юли късо съединение подпали помощните помещения, но щетите са големи, тъй като димът е засегнал около 400 квадратни метра стенописи в богослужебния корпус.

Според изчисления на специална комисия възстановяването на складовото помещение, параклиса и иконописта в самия храм ще струва около 100 000 лева, обясни пред bTV траянополски епископ Киприян.

Пострадали са и ценните изображения върху олтара. „Олтарът е рисуван от Станислав Доспевски, те са доста наранени и най-много има работа по тях”, посочи уредникът на Регионалния исторически музей във Враца Милен Василев.

„Сериозно е положението с купола – него просто го няма, той трябва да се нарисува наново. Много ще има за опресняване и ретуширане от опушването и температурата,” посочи художникът Ивайло Рачев.
Въпреки че в храма не могат да се извършват богослужения, миряните влизат, за да запалят свещичка за здраве и да оставят своята лепта. Около 40 доброволци са участвали в почистването му. Няколко фирми са изразили готовност да участват във възстановяването с работа и материали.
Община Враца е разкрила сметка за събиране на дарения:

ОБЩИНА ВРАЦА
IBAN: BG48UBBS80028413872805
BIC: UBBSBGSF
ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100 (ПРИХОДИ ОТ ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА)
В ОСНОВАНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ ДА СЕ ПОСОЧИ: ДАРЕНИЕ ЗА ЦЪРКВА „СВ. НИКОЛАЙ"