В разгара на лятото в Каварна петима души решиха да инициират допитване до местните жители с един единствен въпрос - Искате ли прекратени предсрочно правомощията на кмета на общината Нина Ставрева. В инициативния комитет е и бившият кмет на общината Цонко Цонев.

Той каза, че, ако Нина Ставрева бъде свалена от власт, това ще го направят хората, които ще гласуват на референдума. По думите му въпросът е дали те желаят това управление в момента да продължи:

„Дали да продължат безобразните уволнения, дали да продължат наглите назначения на консултанти,  дали да продължи да се източва общината с консултански договори, дали да продължи болницата ни да върви към фалит, дали да продължи общинският хотел да върви към фалит."

На въпроса защо с референдум той каза, че това е законова процедура и допълни, че един човек може да бъде избран на избори, но "това не е во веки веков и особено, когато не се защитават интересите на хората, когато не изпълнява това, което е обещал, а се ръководи от неизвестна група хора. Има момент, в който, както народът е дал властта, така и може да я отнеме".

Цонко Цонев нарича коалицията ГЕРБ- БСП, която управлява в Каварна, „туморно образование". Според него това е неестествена коалиция.

„Представете си например г-н Борисов да сложи за вицепремиер  г-жа Корнелия Нинова. Това нормална коалиция ли е?”, пита той.

Нито кметът на Каварна Нина Ставрева, нито лидерите на БСП и ГЕРБ-Каварна се съгласиха да участват в днешния ни разговор. Вместо това получихме писмо от председателския съвет на ОС, в което се казва, че отказват да коментират намеренията и изказванията на г-н Цонев, свързани с провеждането на местен референдум поради тяхната юридическа несъстоятелност.

На въпроса не съжалява ли, че се е отказал от кметската надпревара Цонко Цонев заяви, че е преценил, че 12 години стигат.

„Имам си мои лични мотиви, никога не съжалявам за решенията, които съм взел, единствено, но това вече не зависи от мен, некадърното управление, което дойде и което съсипва града ни, ме възмути и това ме накара да участвам и да инициирам тази подписка. Смятам, че всичко, което може да бъде като провал, може да бъде поправено с дружни действия”.

Дали ще бъдат събрани необходимите подписи и ще има ли местен референдум в Каварна предстои да стане ясно.