Църковно-наказателни дела срешу игумена на Бачковския манастир Агатоникийският епископ Борис и йеромонах Кирил от Троянсака света обител започват по решение на Светия Синод на Българската православна църква. Това съобщи пред bTV Западноеропейският митрополит Антоний.

Игуменът на Бачковския манастир Борис
Снимка: Ладислав Цветков

Причините са скандалните разкрития за недопустими действия на двамата духовници, които скандализираха обществото. В навечерието на изборите за Варненски митрополит се появи компрометиращо клипче за един от фаворитите за мястото – дядо Борис. Заради сексуалните сцени в него обаче то почти моментално бе изтрито от администраторите на най-големия световен сайт за видеообмен. Кадрите не показват лица, но от гласовете и телата авторите на компромата правят извода, че става въпрос за оргии в Бачковския манастир с участието на игумена му Борис, икономката Румяна и три монахини. Йеромонах Кирил от Троянската обител нашумя покрай разпространени клипове, в които разказа на свой секс партньор за гей аферите на монасите в манастира.

Йеромонах Кирил

Игуменът на Бачковския манастир е преместен временно в Рилския манастир до приключване на процеса срещу него, а йеромонах Кирил може да остане без духовен сан и да бъде отлъчен от Българската православна църква.

Подобни Църковно наказателни дела не са завеждани през последните 20 години, от времето на разкола в БПЦ.