Искаме да посрещнем следващия програмен период с готови проекти в оперативна програма Транспорт, коментира пред медиите министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той отчете първите сто дни от своята работа в управлението на ведомството и посочи реформите в областта, започнати от началото на мандата на правителството и актуални данни за моментното състояние на дружествата от системата на МТИТС.

Папазов обясни, че ОП „Транспорт” е една от най-добрите оперативни програми и за първите дни от работата на правителството към момента са изплатени 121 млн. лева са и са осигурени още 200 млн. лева за жп проекти през следващия програмен период. Изплатени са над 50 процента от предвидените програмата средства и бенефициентите са получили към 2 млрд. лева, добави Папазов.

„Считаме, че са решени и двата най-големи проблема по ОП „Транспорт”, които бяха предпоставки за забавяне и опасност от загуба на средства във връзка с т.нар. модификация, предложена от ОП „Транспорт” пред Европейска комисия миналата година, за да се прехвърлят средства към други приоритети ”, подчерта министъра.

По думите му, ЕК е поставила условия – да се осигурят средства за подготовка на проекти за следващия програмен период на обща стойност около 35 милиона евро. „Това беше изпълнено – с постановление на Министерски съвет бяха прехвърлени от приоритетна Ос 2 „Пътна инфраструктура” към железопътната в Ос 1 – 20 милиона лева, а също така от вътрешни резерви на ОП „Транспорт” бяха осигурени тези средства до 35 милиона евро”, каза още министър Данаил Папазов.

Цифровизацията – без критики

По темата за цифровизацията на ефирния телевизионен сигнал Папазов коментира, че експертите на ведомството са си свършили идеално работата. В момента на всички нуждаещи се дават декодери за цифров сигнал и са разпределени 114 хиляди ваучери и над 75 хиляди души са получили устройства. Срокът за получаване на ваучери и за спиране на аналоговия телевизионен сигнал е до края на септември, а декодери ще могат да се получават още един месец.

Покритието на цифровия сигнал в България ще бъде 95% от населението, заяви министърът и добави, че в ЕС това покриете обикновено е между 70 и 80 процента. Аналоговият сигнал и досега не е имал 100 процента покритие на страната, каза министърът. За местата където има "сянка" за цифровия сигнал, ще бъдат предложени мерки пред Министерски съвет, каза Папазов.

Никой в момента не може да каже колко хора няма да имат добър цифров сигнал, посочи още той.

Такситата с патентен данък

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се обсъжда идеята таксиметровите шофьори да минат на патентен данък, коментира Данаил Папазов. Този данък ще бъде различен за отделните общини и ще се предплаща на всяко тримесечие. По този начин целият сектор ще излезе от "сивата икономика", обясни той, надявайки се на скорошно съгласие с финансовото министерство по идеята.