Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба прокуратурата да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", казва в писмото си Сергей Станишев.

Лидерът на БСП допълва и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд - възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

Разследването срещу Станишев за разгласяване на държавна тайна, което бе връщано три пъти от Софийския градски съд за отстраняване на неясноти и пропуски, буксува. Става дума за 7 доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО.

Документите са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г.

За разгласяване на държавна тайна Наказателният кодекс предвижда до 2 години затвор или пробация, но ако обвиняемият е с чисто съдебно минало, какъвто е случаят на бившия премиер, прокуратурата може да предложи освобождаването му от наказателна отговорност и да гог лоби с от 1000 до 5000 лв.

Разследването продължи дълго, тъй като прокуратурата се опитваше да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Главният прокурор ще изиска становище от наблюдаващия прокурор от СГП, за да прецени налице ли са предпоставките за отправяне на искане до НС за снемане на имунитета на лидера на БСП Сергей Станишев като депутат, съобщават междувременно от прокуратурата.

След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно, тъй като Сергей Станишев е с имунитет като народен представител.