Национално сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ) обяви готовност да спре автобусите по десетки междуселищни и градски линии, научи bTV.

Причината са неизпълнени от страна на ресорните институции искания на бранша. В сдружението членуват повече от 80 автобусни компании, сред които „Етап-Адрес”, „Юнион Ивкони”, Груп Плюс, Арда Тур, Транс 5.

Те настояват за контрол върху сивия сектор и нелегалните превози. По тяхна оценка в момента сивият сектор формира 17-19% от броя на превозите - вътрешни и международни.

Днес автобусите на повече от 80 фирми потегляха от автогарите с надпис "Протест". Васил Пиронков е управител на фирмата, която обслужва линиите в Асеновград. Той разказва, че там 1/4 от пасажерите се возят при нелегални превозвачи.

„Не е по-евтино. То е по-несигурно за самите пътници. Нямат никаква застраховка, водачът не е проверен за алкохол. В много случаи МПС не е минало технически преглед. Искаме ДАИ, МВР, МФ, НАП заедно да направят екипи и да бъдат засечени тези хора”, обясни Пиронков.

Друго искане на превозвачите е да получат право на финансиране по ОП „Конкурентоспособност”, за да могат да купуват нови автобуси с помощта на европейски пари. Настояват също да могат да използват същото гориво със същата цена, както БДЖ - т. нар червена нафта, без акциз.

Големите автобусни компании поискаха по-стриктен контрол върху обществените поръчки и кметовете при разпределянето на линиите. Оплакаха се, че не получават компенсации от държавата и общините за намаленията, които правят в цената на билета за ученици, пенсионери, деца, студенти, служители на МВР, ДАНС.

По груби изчисления на бранша, разходите за безплатните или намалени пътувания възлизат на около 500 милиона лева годишно.

Ако исканията на превозвачите не бъдат взети предвид, компаниите обявяват готовност за ефективна стачка от 1 февруари.