Шофьорът на джипа, убил 4-годишния Паоло в Стара Загора, е приет в неврохирургията. 44-годишният Георги Сапунджиев е пристигнал в болницата в понеделник вечерта, където обяснил, че е бит.

Той твърди, че е ударен с камък в главата, по думите му - от разгневен съгражданин. Състоянието му не е животозастрашаващо.

Вече му е повдигнато обвинение в убийство по непредпазливост на пешеходна пътека. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от три до десет години затвор.

Шок, ужас и гняв

Във вторник целият град се вдигна като един срещу шофьора, прегазил четиригодишното дете в пешеходната зона на града. Хиляди се стичаха на лобното място на момчето през целия ден. Цветята в магазините в града са изкупени до едно.

Трагедията се е случила в пешеходната зона на града, в която никой не очаква да премине автомобил. Родителите на малкия Паоло са били край мястото на катастрофата.

Шокът е голям за целия град, където повечето хора се познават. Историята на прегазения Паоло и негово семейство се знае, защото той и сестричката му са дълго чакани деца, родени след години опити в ин витро клиники.

„Тук не става въпрос за трагедия, трагедии стават в живота, но тук става въпрос за едно престъпно чувство за безнаказаност. Ако имаше колчета, така щеше ли да мине тоя джип да го смачка?”, възмутени са хората в града.

Около 19:00 часа вечерта, Паоло е заедно с родителите си и кара колело на пешеходната зона. На метри от училище „Васил Левски” детето е прегазено от джип, който искал да направи обратен завой. По непотвърдена информация снощи шофьорът Георги Сапунджиев е прибирал сина си, шестокласник в близкото училище.

От години хората в района призовават улицата да бъде затворена за движение или поне да бъдат поставени прегради, за да не излизат колите на пешеходната зона. А днес за по-малко от час хората събраха над 1000 подписа.

„Има си достатъчно знаци, табели и всичко, което е необходимо, но кой ги спазва е друг въпрос. За такива просто няма място по пътните платна. Нямам думи”, коментира зам.-кметът по транспорта на община Стара Загора Йордан Николов.

„Аз лично съм ставала и като гражданин свидетел на нарушаването на този знак. Недопустимо е! Имаше там заграждения, не зная защо са махнати”, заяви областният управител Живка Аладжова.

На мястото, където малкият Паоло загуби живота си, се образува цветна камара, а следобед цветята в магазинчетата по центъра на града свършиха. „Всички цветя свършиха, вземат вече саксийни цветя”, обясни цветарката Мария Иванова.

Стотици хора се стекоха и пред дома на момчето, за да го изпратят в последния му път. „Паоло беше едно топло, слънчево и жизнерадостно и топло дете. Много буйно дете, пълно с енергия. За голямо съжаление тази енергия я няма”, сподели директорката на детската му градина Бойка Люцканова.

В архивите

През август 2011 г. Сапунджиев беше жестоко пребит в масов бой в кръчма в село Змеево, довел до оттеглянето на кандидат-кмет от ГЕРБ, става ясно от архивен материал от bTV Новините.

По време на купон в заведението на Стоян Трифонов, в съседство с дома на семейство Сапунджиеви, съпругата на предприемача направила забележка за шума. Тогава била нападната от съпругата на Трифонов и от съдържателя на кръчмата, които я удряли и скъсали ризата й. Съпругът се притичал на помощ, а боят прераснал в масов след намесата на роми, гости на заведението.

Тогава Георги Сапунджиев бил пребит с камъни и павета. Настанен е в болница с множество наранявания и комоцио.

„Вие ми се свят, повръщам. Помня до момента в който Стоян Трифонов ме удари в тила с твърд предмет, след това се опомних, че комшията, който беше се намесил, ме пазеше с тялото си и ме беше изнесъл на улицата”, разказа тогава пострадалият при побоя.

Веднага след боя общинският координатор на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов обяви, че партията оттегля кандидатурата на Стоян Трифонов за кмет на Змеево.