Съдия Мариян Марков от Софийския градски съд (СГС) е бил пребит днес сутринта от неизвестен нападател. Магистратът е в ИСУЛ, животът му е извън опасност.

"Софийски градски съд осъжда безпрецедентното нападение над съдия Марков, както и над всеки друг български гражданин, станал жертва на престъпление", се казва в изявление на СГС.

Мариян Марков (в средата)
Снимка: БГНЕС

Съдията от Софийския градски съд Мариян Марков е бил пребит пред входа на блока си. Той е тръгвал за работа, когато е бил атакуван от неизвестен бандит. Марков е бил удрян с метален бокс по главата.

Магистратът е гледал някои от най-шумните наказателни дела в страната. Марков осъди бившия изпълнителен директор на "Кремиковци" и ЦСКА Александър Томов на 9 г. затвор. Мариян Марков е съдията, който пусна под гаранция Николай Русинов - Чеци, обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Магистратът оправда бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му по дело за укриване на данъци в особено големи размери. Семейството обаче плати задълженията си, още докато течеше процесът. Вече 2 години не съумява да напише мотивите за оправдателната присъда.

Преди месеци Висшият съдебен съвет установи, че Марков е забавил изготвянето на решенията, както и мотивите на постановени присъди по 23 дела. Също така е насрочил 46 дела за първо съдебно заседание извън предвидения тримесечен срок.

Полицията проверява какви са мотивите за покушението срещу Марков. "Все още не е установена самоличността на извършителя и не е ясно дали той е бил само един". Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Сигналът за нападението е получен около 8,30 часа. Провеждат се разпити с Марков с цел разкриване на бандитите, обясни Валери Йорданов.