Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на абсолютно неизвестни хора, зад които стоят определени личности, със съдействието на българската държава. Това каза в „Тази сутрин” по bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него това е сделка, която неминуемо включва договорки по отношение на арбитража.

„Няма как да се ангажира новият собственик, ако не се ангажира българската държава, а тя може да се ангажира, като предварително се договори с ЧЕЗ за определена сума. Очевидно сумата е около 300 милиона, като е поет ангажимент част от нея да се върне към новия собственик. Затова и той с такава лекота дава тази висока цена, която е абсолютно нереална”, подчерта Овчаров. 

По думите му цената на ЧЕЗ е завишена 1,5 пъти. Няма как държавата да не участва в тази сделка, категоричен е той.

„Има очевидна договорка с участието на българската държава”, убеден е Овчаров. „КЕВР бяга от отговорност, при положение че има всички права по закон и по наредба да се намеси”, допълни бившият енергиен министър.

Според него от ЧЕЗ не са предлагали на българското правителство да изкупи дружеството в България.

„По-скоро са предлагали някакви споразумения по отношение на арбитража. ЧЕЗ се опитва да се измъкне от България по терлици в една много сложна ситуация. От една страна, да продаде активите си на изключително висока цена, от друга страна, ако успее да се споразумее по арбитража да прибере още една огромна купчина пари, а ако не успее, да си остави вратата отворена, но вече получили голямата сума за активите в България”, смята Овчаров.

„Влизането, и то по този лаишки начин, на държавата в тази сделка на последния етап с искането за контролен пакет от 34%, не знам на кого въобще може да му дойде на акъла. То дава директен довод на ЧЕЗ да каже: Ето те затова ни малтретираха досега, защото искат да ни вземат. Не знам Бойко Борисов и всички корифеи около него не се ли сещат, че те вече 100% са загубили този арбитраж с тази глупава акция за придобиване на мажоритарен дял”, коментира той.

Той определи като абсурдна идеята АЕЦ „Белене” да бъде възобновен като общобалкански проект. „Не се прави така, първо си отмени мораториумите, обяви, че проектът е много изгоден и че търсиш инвеститори, и тогава лансирай теза за Балканите”, отбеляза Овчаров.

Оборудването за „Белене” е завито с найлони и така стои на дъжда, снега и вятъра, допълни още той. По думите му по тази причина то може да се окаже негодно.

„Обявиха поръчка, за да направят навеси в края на октомври, в края на ноември обявиха победител за 236 хиляди, декември той се отказа, защото парите са малко. Едва в края на февруари обявяват нова поръчка. Срокът на съхраняване на оборудването без ревизия на консервацията е не повече от 6 месеца. Шестте месеца за някои от частите минаха преди повече от година”, посочи Румен Овчаров.