Откритият наскоро нимфеум от бургаски археолози при разкопките на историческия обект Акве Калиде предизвиква сериозен интерес сред публика и учени.

„Нимфеумът е светилище на нимфите, открито до римските терми, с посвещение от Марк Антоний. Това е посвещение на нимфите от Обсеквент от 11-ти Клавдиев легион. Той се е лекувал тук. Банята е тип войнишка“.

Това коментира пред БГНЕС ръководителят на археологическите разкопки на Акве Калиде доц. д-р Димчо Момчилов.

Култът към трите нифми се свързва с минералните и лечебни води.

„Те са покровителки на всеки, който иска да бъде излекуван и в отплата излекуваните са поднасяли дарове. Предполагаме, че именно на това място те са се събирали в банята да измолят за своето лечение”, коментира директорът на ОП "Туризъм" Радовеста Стюърт.

Откритието става възможно, едва след като подпочвената вода от археологическия обект се отдръпва.

Снимка: БГНЕС

Нимфеумът се датира от края на първи век след Христа. При археологическите разкопки е открит и по-ранен надпис от времето на римския император Нерон – заповед за построяване на термите. От надписа става ясно, че Аква Калиде са най-ранните римски бани в България.

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича все повече туристи, като най-посещавана е реставрираната баня на най-дълго управлявалия султан в Османската империя.

Снимка: БГНЕС

Според турския пътешественик Евлия Челеби султан Сюлейман се излекувал от подагра именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност той построил нова баня на мястото на античните и средновековни терми.

Археологическите проучвания на Акве Калиде се финансират от 2008 година и всяка година се разкриват все повече интересни исторически факти.

Снимка: БГНЕС

Само преди няколко дни кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че през следващите месеци усилията на научните ръководители доц. Момчилов и асистент Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Снимка: БГНЕС

Работи се и по проект за изграждане на студентски археологически кампус, тъй като Акве Калиде е интересно място за изследователи от цял свят.