Убийството на ягуара Алонсо предизвика остра реакция на възмущение сред хората и институциите в България. Проверката на репортера на bTV Мария Цънцарова показа няколко сериозни нарушения, свързани с инцидента. Зоопаркът в Ловеч, например, работи без лиценз - това обявиха природозащитници пред bTV.

Клетката на ягуара Алонсо е празна. Дивата котка беше убита в неделя след шестчасово издирване. „Работникът, който почиства, влиза и почиства клетката за ягуара. И забравя да затвори вратата. Мъжкият веднага излиза”, обясни управителят на зоопарка д-р Феодор Вацов.

Изплашеният гледач веднага вика управителя на зоопарка, той от своя страна търси полицията и кмета Минчо Казанджиев, който е осиновител на Алонсо. „Преживявам го, наистина, като трагедия в личния ми живот. Предполагам, че забелязвате напоените ми очи. Нощес не съм спал”, оплака се кметът.

Жандармерия отцепила района, търсили ягуара с термокамера, без успех. Кметът организирал около 50 ловци в търсенето.

„Ловната дружинка няма никакво място в зоопарка в една такава кризисна ситуация, особено в неделя следобед, когато всеки един е със сигурност на 2-3 ракии вече. Това е сафари!!! Това си е на практика сафари, и то организирано сафари от кмета на Ловеч, доколкото разбрах, което е истинско безумие и за което прокуратурата трябва да се сезира. Още повече, че пък ягуарите са защитени видове и там наказанията са доста сериозни - до 5 години затвор може да отнесе ловджията, който го е застрелял”, обясни пред bTV Явор Гечев от организацията за защита на животните „Четири лапи".

Около оградата на зоопарка ягуарът срещнал дулото на Денко Цанков. „Не го смятам за трофей, защото съжалявам, наистина съжалявам, най-вече за животното. Моят риск беше с цената на всичко - или да го отстрелям с първия изстрел, или да не го ранявам. Аз рискувах, стрелях и ягуарът падна на място – уцелих го в главата”, разказа ловецът през сълзи. „Безкрайно съжалявам, но какво можех да направя? И за сърничките ми е мъчно”, призна още той, но допълни, че не е имал време за колебания, защото реакцията му била светкавична.

Кметът Казанджиев нарочно не се е обадил на природозащитници, а се е обърнал направо към ловците. „Какво могат да направят природозащитните организации, бих искал аз чрез вас да ги попитам?! Това е дива котка - нека да дойдат!”, коментира той.

Природозащитниците обаче са на друго мнение. „Трябвало е да потърсят съдействие. Ако от столичния зоопарк не можеха да се отзоват, можеше на нас да се обадят, можеше на организацията „Балкани" - тя пък има капани, които ползват предимно за мечки, но може да се ползват и за такива животни. В крайна сметка можеше имаха достатъчно времеЯгуарът, доколкото разбрах, е избягал сутринта, а е застрелян следобендите часове, така че имаше време спокойно да се стигне там на място. Някой си е организирал едно много хубаво сафари, едно мнгоо хубаво изживяване в неделния следобед”, категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи”.

И кметът, и управителят на зоопарка са категорични, че смъртта на ягуара била неизбежна. Разминават се обаче в твърденията си дали са правени опити да бъде приспан с упоителни вещества. „Аз се приближих от тази посока, ягуарът беше там и направих опит да го упоя със стреличка, но той избяга в храстите и се скри”, твърди д-р Феодор Вацов. „Единственият изстрел, който беше произведен, това беше изстрела на ловеца вечерта, около 17:00 часа. Не беше уцелен, просто нямаше такава възможност, бяха направени 2-3 опита”, категоричен е обаче Минчо Казанджиев.

Друго разминаване в твърденията на отговорните за ягуара поставя въпроса можеше ли той още да е жив. „Беше на косъм да мине оградата и го отстреля, това беше просто необходимост. Имаше придружител с упойваща стрела, но нямаше как да се реагира...”, твърдят ловците.

„Ние чакахме с тези оръжия с приспивателни на място, на което очаквахме да се появи”, категоричен е обаче кметът.

Минчо Казанджиев е разпоредил проверка в зоопарка, гледачът беше в почивка след инцидента. Той е със средно образование, преминал е инструктаж и обучение при колегите си в Добрич. Не се знае дали ще остане на работа. „Те са с минимална заплата… Срещу 340 лв. те се изправят срещу див звяр - това е положението”, смята шефът на зоопарка. „Знам, работят на минимална работна заплата, но това не го оправдава, това не оправдава директора, това не оправдава мен”, признава кметът Казанджиев.

Екипът на bTV разбра също, че зоопаркът работи без лиценз вече повече от година. „Това означава, че условията за отглеждане на животните не отговарят на наредбата на МОСВ, която пък е съобразена с европейската директива, в която се определят минималните изисквания към всеки един зоопарк. Инцидентът с ягуара в ловешкия зоопарк доказва, че тези зоопаркове са опасни както за животните, така и за посетителите и се управляват от хора, които не са професионалисти”, обясни Явор Гечев.

Директорът на зоопарка признава, че работи без лиценз. „Не бих казал, че е незаконен, изтече лицензът, подаваме документи за подновяване”, обясни обаче Вацов. „Какво да направим?! Да затворим зоопарка? Къде да отидат тези животни? Не мога да ви кажа кога изтича лицензът, но не е вчера, сигурно сме се позабавили с всички процедури”, допълни кметът Казанджиев.

В писмо до bTV от екоминистерството уведомяват, че от 20 действащи зоопарка само четири са лицензирани, а останалите са в процес на лицензиране или се готвят за това. В писмото се казва, че част от условията, които са предписани на ловешкия зоопарк, били изпълнени.