Проверка в зоопарка в Ловеч е разпоредил кметът на града Минчо Казанджиев, след като в неделя там беше убит избягалият ягуар Алонсо. Служителите на зоологическата градина шест часа търсиха дивата котка с термокамера, но без резултат.

Животното избяга от клетката си, след като един от гледачите забравил отворена вратата. Отсега нататък майката на Алонсо ще живее до празната клетка на убития си деветгодишен син.

„Работникът, който почиства, влиза и почиства клетката за ягуара и забравя да затвори вратата. Женският няма как, но мъжкият веднага излиза”, обясни пред bTV управителят на зоопарка д-р Феодор Вацов.

Изплашеният гледач веднага вика управителя на зоопарка, той от своя страна търси полицията и кмета, който е осиновител на Алонсо. „Предполагам, че забелязвате напоените ми очи. Нощес не съм спал. Надявах се да не се стига до този край”, коментира Минчо Казанджиев.

Жандармерия отцепила района, търсили ягуара с термокамера.

Денко Цанков е инструктор по ловна стрелба. Той убива Алонсо до оградата на зоопарка. „Аз рискувах, стрелях и ягуарът падна на место. В главата го уцелих”, разказва ловецът през сълзи.

Кметът твърди, че нарочно е предпочел да се обърне към ловци, а не към природозащитници. „Какво могат да направят природозащитните организации, бих искал аз чрез вас да ги попитам?!” попита той.

И кметът, и управителят на зоопарка са категорични, че смъртта на ягуара била неизбежна. Разминават се обаче в твърденията си дали са правени опити да бъде приспан с упоителни вещества.

„Аз се приближих от тази посока, ягуарът беше там и направих опит да го упоя със стреличка, но той избяга в храстите и се скри. Не беше уцелен, просто нямаше такава възможност, бяха направени два-три опита”, твърди Феодор Вацов. „Единственият изстрел, който беше произведен, това беше изстрелът на ловеца вечерта, около 17:00 часа”, категоричен е обаче Казанджиев. „Категорично не, категорично не. нямам такава информация. Ако той е направил нещо, без да ми каже, това е друго”, допълва кметът на Ловеч.

В акцията по залавянето били мобилизирани 50 ловци и само двама души, чието оръжие било заредено с упойващо вещество.

Тялото на ягуара сега е в камера и вероятно ще бъде препарирано.

Защо зоопаркът в Ловеч работи без лиценз, какви са противоречията във версиите на кмета и управителя на зоопарка за пропуските в акцията. И защо един ягуар трябваше да умре - темата продължава във вторник в предаването „Тази сутрин”.