Реставрация и строеж на кръстовище на две нива започват на столичния Лъвов мост. Новата естакада ще струва 22 млн. лева

Поглед назад

Преди повече от век същото място се е намирал Шареният мост. До Освобождението, това е било мястото за екзекуции. През 1889 г., по идея на възрожденеца Христо Данов започва изграждането на паметник на обесените революционери.

От целия комплекс е построен само мостът, а четирите лъва символизират четирима обесени от турците българи. Оттогава Лъвов мост не е ремонтиран, освен козметичните промени и подмяната на настилката.

Лъвове без коли

„По стария Лъвов мост няма да има движение на автомобили, на практика около него ще бъде изградено кръгово движение. Старият мост ще бъде изцяло реставриран във вида, в който е бил, когато е изграден”, коментира зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.
По моста ще се движат само трамваи и пешеходци, ще бъде изградена и велоалея. Предстои цялостна подмяна на канализацията, водопроводите и уличното осветление.

В момента през кръстовището минават над 60 хиляди автомобила на ден. След реконструкцията, трафикът ще бъде намален наполовина. „След изграждането на кръстовището, този брой автомобили реално ще преминават от сегашните 15 минути време за изчакване до максимум 1 до 3 минути през кръговото кръстовище”, посочи Христов.

Така, вредните емисии във въздуха ще бъдат намалени наполовина. След реконструкцията на моста, предстои и цялостен ремонт на булевард Мария Луиза.

Ограниченията в движението в района ще бъдат минимални, а обновеният булевард и новата естакада ще са готови през есента.