Свлачището над рудник "Ораново" в Симитли е опасно за хората от едноименния квартал, съобщава БГНЕС.

В рудника станаха няколко тежки инцидента през последните години. При най-скорошното срутване през лятото на 2013 г. загинаха четирима миньори.

На 2 декември миналата година със заповед на областния управител Муса Палев, започна проучване на свлачището. Според разработката, основни причини за проявените свлачищни процеси в района са геоложките особености, тектонския строеж, високата сеизмичност и промените в инженерногеоложките условия в резултат на въгледобива.

Управителят на фирмата инж. Стоянка Карадинкова определя свлачището като сериозен екологичен проблем.

Екипът, направил проучването, предлага в дългосрочен план регионалното министерство да изготви проект за управление на теренната повърхност в концесионния контур.

В краткосрочен план трябва да се вземат спешни мерки за дрениране и ликвидиране на заблатяванията, а също и да се възстанови проводимостта на Орановския дол. За да се осигури достъп на тежка строителна механизация до езика на свлачището, трябва да се изгради временен път, смятат експертите.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов съобщи, че мина "Ораново" изхвърля шисти в района на свлачището и поиска РИОСВ-Благоевград да направи проверка и да предприеме мерки.

Той смята, че за да се спре свлачището, единственото решение е да се започне нов начин за изземване на въглища със запълване на галериите, което оскъпява много и ще доведе до затваряне на мината.

"Въпросът е дали да се затвори рудника или да се рискува човешки живот", подчерта Апостол Апостолов.