Специалисти и местна власт в опит да се справят с активизирало се свлачище в района на Симитли. Живеещите в квартал Ораново се страхуват за домовете си и дори за живота си, заплашени от свлачището. Според тях виновен е рудникът, намиращ се в близост до свлечените кални маси.

По-възрастните жители на Ораново вече са били свидетели на активизиране на свлачището, което застрашително се извисява над къщите им. „Отцепи се веднъж, отцепи се втори път и сега вече е много страшно”, описва Митра Стойчева, жител на Ораново.

Хората смятат, че причина за свличането е подземната работа на рудник Ораново. Доказателства за това обаче няма. Но местните се страхуват за живота и къщите си. „При едно наводнение това всичко ще се свлече отгоре”, категорична е Верка Димитрова.

Свлачището вече е блокирало пътя за Горно Ораново. В продължение на седмица специалисти ще оглеждат района и трябва решат какви мерки да се предприемат. Успокояващо е че при огледа днес е станало ясно, че природата е осигурила естествена преграда между къщите и земните маси.

„Самото свлачище то е като дере и се вклинява, в момента свлачището опира в отсрещния скат и няма опасност да се откъсне земна маса, която да предизвика нещо по- сериозно в района”, успокои Костадин Дурчов, зам.- областен управител на Благоевград.

Всеки момент се очаква и заключението на възложената от прокуратурата проверка за причините, довели до инцидента през юли, когато четирима миньори загинаха под земята.