Таня Манолова, директор на РИОСВ Бургас, потвърди, че заравнените и засипани площи на плажа в Китен са дюни.

Преди няколко дни стана ясно, че терен край Китен се подготвя за строеж и площта е изравнена и засипана.

Пред bTV Таня Манолова сподели, че въпросната местност попада извън границите на Натура 2000 и не могат да бъдат наложени съответните глоби. Единственият нарушен закон е този за опазване на околната среда. Тя добави, че бетонът излят в Странджа ще бъде премахнат, а нарушителите глобени.

Черноморието е заплашено от презастрояване. Опасността за по-малките плажове, къмпинги и резервати става все по-голяма. Издадени са разрешения за строеж на Карадере, макар и само за огради. В ефира на Тази сутрин по bTV еколози изразиха притеснение, че подобни строежи могат да повлияят отрицателно на околната среда.

И в Корал

Върху дюни са излети и бетонните плочи на плажа на къмпинг Юг, в залива Корал.

Такова е и заключението от първоначалният оглед на експертите от Българската академия на науките, които са на терен като част от 16-членна междуведомствена комисия по случая.

Инвеститорът, който е получил разрешение за строеж на вилно селище от 16 къщи, днес също доведе на място експерти и учени.

„Просто няма нищо , което да напомня за дюни. Това какво е тука? Това е било стара морска тераса. Морски пясъци, няма въобще следа от дюни, виждате ли такова нещо?!", заяви д-р на науките по почвознание Денко Мошев.