Един работник загина след взрив в цех на „Арсенал”, разположен в град Мъглиж. Част от сградата е разрушена.

Загиналият е 63-годишния Георги Костадинов, който имал 25-годишен стаж като служител на завода. Той е работил в специална кабина за смесване на барут. Причината за взрива все още не е известна.

Експлозията е станала около 11:30 часа в петък, чута е на километри, а според очевидци покривът на цеха буквално е отлетял.

Загиналият работник е откаран в болница в критично състояние. Той е имал около 60% изгаряния по цялото тяло, разкъсани крайници и вътрешни и външни кръвоизливи, счупвания. Пострадалият е издъхнал от раните си в старозагорската болница.

„Беше в критично състояние със всички въздействия от взривна ударна вълна - раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане”, обясни дежурният лекар в Спешното приемно отделение на старозагорската болница Стоян Петков.

Според различните информации, има поне още един сериозно ранен от експлозията служител на предприятието.

Снимка: Ростислав Величков
Снимка: btvnovinite.bg
Никой не се допуска вътре в предприятието – даже и огнеборците, тъй като „Арсенал” има ведомствена пожарна, която е на мястото на инцидента.

От инспекцията по труда разследват случая. От институцията за сега са изключително пестеливи откъм информация за хода на разследването.

Разследващи от полицията и инспекцията по труда са провели оглед на мястото, но все още няма официално заключение за причината за инцидента. „На този етап е твърде рано, тъй като самата кабинка е изолирана. Трябва ни още време да съберем нужната информация и сведения. Категорично други пострадали няма, щети има самата кабинка е разрушена изцяло”, коментира директорът на Инспекция по труда в Стара Загора Камен Маринов.

Вече са назначени две експертизи, които да установят причината за взрива. Предстои разпит на колеги на жертвата.

Цялото ръководство на "Арсенал" е пристигнало в Мъглиж.

Това е първият инцидент в оръжейната „Арсенал" за тази година. Миналата обаче в мъглижкия завод имаше подобен трагичен случай, при който загина работничка от завода. При друг инцидент през септември 2012 г., в завода на „Арсенал” в Казанлък два поредни дни имаше взривове, за щастие тогава никой не пострада.