Пловдивчани се събират на протест тази вечер заради отменената присъда на Гръцкия студент, който блъсна момиче на автобусна спирка. 17-годишната Катерина не се е възстановила от травмите, въпреки направените й пет операции.

16-годишната Катерина е чакала на спирка в града. Всичко се случило за секунди - спортна кола удря с висока скорост друг автомобил, след което се врязва в спирката. Катерина е блъсната. Нейни  съчуенички стават свидетели на инцидента.

Кари е с два счупени крака и с фрактури на черепа. Следват незабавни операции на краката. Първите минути след тежкия инцидент шофьорът на спортната кола - гръцкият студент Христос Боскос се крие. Той твърди, че не е бил в колата.

Още тогава близките на Катерина настояха за справедлива присъда.

„Първото нещо, което желая, е дъщеря ми да се възстанови. А другото нещо, което силно желая, е този случай да не потъне в забвение, а да има реакция. Искам да има реакция от властите, искам да видя нещо да се променя. Не можем да оставим децата ни да загиват по този начин по пътищата”, каза бащата на Катерина Илиян Матеев.

Месеци след инцидента, Катерина все още не може да забрави изживяното. „Гадното, че помня всичко. Как колата идва, помня сблъсъка, много силен удар”, разказва тя.

Година и половина след инцидента Катерина очаква пета операция на крака. А за гръцкия студент единственото наказание е глоба от 5000 лева. 

„Съдът трябва да работи за жертвите, а не за извършителите на престъпленията”, категорични са организаторите на протеста в Пловдив. „Искам да попитам властта дали ако това беше тяхното дете това щеше да е присъдата, делото така ли щеше да бъде гледано и престъпника такава присъда ли щеше да има?” каза един от протестиращите.

Според организаторите на протеста е нужна промяна на закона. „Нуждата от промяна е видима”, казват те.

Протестът срещу намалената присъда на гръцкия студент Христос Боскос ще се проведе довечера пред съдебната палата в Пловдив. Възможно е на него да присъства и Катерина, ако здравето й позволява.