Протест срещу бежанците е планиран за 15:00 часа във вторник в Харманли. Организатори на проявата са анонимни интернет-потребители, които са създали в социалната мрежа страница под надслов „Срещу Сирия".

Намерението на протестиращите е да блокират за един час следобед международния път за Турция, който преминава в непосредствена близост до бежанския лагер в Харманли.

Досега участие в протеста са потвърдили стотици потребители във Фейсбук. От кметството и от полицията съобщиха за bTV, че никой официално не е искал разрешение за протест.

Като един от организаторите на протеста се заяви Симеон Йорданов, който е член на партия „Атака”. „Границата да бъде затворена, а бежанците екстрадирани, защото са заплаха за националната сигурност. Притеснява ме националната ни сигурност, хала на нашия народ. Ако нашите пенсионери не си купят хляб и лекарства, те мрат”, коментира той в ефира на bTV.

Неволен свидетел на негативизма към бежанците става афганистанецът Акбар, който от години живее в Германия, но заради бизнеса си често идва у нас. „Нормално е да има и негативни мнения за бежанците, защото това досега не ви си е случвало. Лека полека обаче тези хора ще разберат, че не са прави. Давам ви пример - ако на някой му отидат сто човека на гости, как може изведнъж всички да ги посрещне. Трябва ви време, за да ги приемете”, каза Акбар.

Кметът Михаил Лисков потвърди, че разрешение за протест няма. „В социалната мрежа протестиращите я са видели бежанци, я не. Проблемите са вътре в лагера, а не отвън. Лагерът е от затворен тип”, обясни Лисков.

Като проблеми, свързани с бежанците, кметът посочи липсата на канализация вътре в лагера, както и многократно превишения му капацитет. „По първоначален план бяха 400 човека, сега са 1200. Когото и да хванат, го пращат в Харманли. ДАБ трябва да се намеси, вътре е като гето”, призова Михаил Лисков. „Нещата са трудно контролируеми. Ако не са полицаите, ще стане каша”, допълни той.

Бунт зрее и зад вратите на лагера. Принудени да живеят при нечовешки условия, чужденците вече са разделени на лагери.

Живко Василев, който помага на настанените в лагера на доброволни начала, посочи, че място за притеснение няма. „Място за притеснение няма. Мигрантите имат нужда от отношение, ДАБ да ускори процедурата – ако има за екстрадиране, да бъдат екстрадирани, а който ще остава, да получи статут. Вътре вече има лагери на афганистанци, на иракчани”, обясни той.

Заради лошата хигиена в лагера от няколко дни е плъзнала и краста. За да спрат ограничението на заразата, бизнесмени от града купуват със свои пари лекарства и мехлеми.

От синдиката на МВР изразиха притеснение, че полицаите които работят пряко с мигранти, са изложени на опасност от зарази, затова в Елхово са раздадени ръкавици и маски.