Не Тодор, а двамата братя биячи са извадили метален бокс при спречкването на улицата. Това заяви приятелката на убития Тодор - Грета, станала свидетел на ситуацията, пред камерата на "Тази сутрин" по bTV.

Напрежението във Враца не стихва след смъртта на младежа, защото хората не приемат изявленията на официалните власти по случая. В сряда 13 януари зам.-главен секретар на МВР Георги Арабаджиев заяви, че Тодор е „свирил и бибипкал” на двамата братя, докато пресичали улицата. След това е слязъл от автомобила, като е държал бокс, за да се саморазправи с тях.

По думите на близките му не е възможно 18-годишният младеж да е проявил подобна агресия. „Всички тук ще застанат зад него, целият град ще застане зад него – че не е възможно той да е търсил саморазправа и да ги е предизвиквал”, заявиха близки на Тодор.

Снимка: Facebook

Друга причина за възмущение сред врачани е придобилата популярност експертиза на патоанатоми, че няма следи от тежки наранявания по тялото на починалото момче. "Целите му гърди са сини, помлели са го от бой”, разказал бащата на Тодор на близки, след като успял да види тялото на 18-годишния младеж малко преди специализираната експертиза. 

Снимка: bTV

„Беше много кротък, избягваше конфликти – на това винаги ни учеха треньорите ни”, коментираха съотборници на починалия младеж. Те също изключиха възможността Тодор да е инициирал побоя. „Треньорите му повериха да тренира по-малки деца – това само доказва колко е отговорен”, допълниха младежите.

Близките му неведнъж повториха, че искат справедливост за убийството на момчето. Според тях извършителите на престъплението са добре известни в града. Приятели и роднини на загиналия младеж напомниха, че единият от братята се е „изкарал луд” и известно време се е укривал от органите на реда след инцидента. Близките на Тодор се притесняват, че благодарение на връзките си, насилниците може да избегнат наказание.

Братът на момчето отправиха пожелание към официалните органи да бъдат смели в разследването си. Приятелката на 18-годишното момче – Грета, призова медиите да спрат да опетняват името му като пишат неверни неща и да не изопачават думите на очевидците на трагедията.

Нов протест се организира тази вечер от съучениците на момчето. Акцията е планирана като шествие по централните улици на града. Планира се шествието да премине през мястото, където стана инцидента и да завърши на централния площад в града. Така съучениците на момчето искат да се противопоставят на агресията.

Снощи стотици врачани излязоха на протест пред полицията във Враца.

Прокуратурата удължи ареста на братята биячи на 72 часа и ги обвини в убийство по непредпазливост, вследствие на причиняване на лека телесна повреда.