В bTV Новините продължаваме да търсим истината за фаталния изстрел край браздата с Турция. В съседните до Средец села хората често срещат групи мигранти. Те са добронамерени и не им създават грижи. Село Богданово е само на 18 км от границата с Турция. В сърцето на Странджа планина.

Кални стъпки са първите следи до селото, оставени от задържаните в четвъртък афганистанци. Те са използвали за ориентир изоставените бутилки с вода. От местноста Двата Близнака започва най-старият канал за трафик на хора тук.

Афганистанците са спрели да почиват в лагер. Оставили са всичко от Турция, което вече не им е нужно. Тези вещи ще се използват от следващите групи. Ако са без водач, ще се ориентират по близката кула.

Най-често от тук групите използват стари автомобили до главния път Бургас-София. Там водачите се сменят.

Вълкан Хамбарлиев и колегите му са изпълнявали служебните си задължения и са защитавали страната ни, убедени са местните хора. Вече 24 часа тече подписка в защита на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев. Досега са събрани около 800 подписа. Граничарят и семейството му не са се прибирали вече 2 дни.

Според полицията балистичната експертиза ще бъде готова във вторник.

Междувременно 15 от имигрантите са разпитани от Следствена служба Бургас вчера. Днес пред следователите показания са дали още 20 човека. Разпитите ще продължат и утре. Трима преводачи помагат на служителите от отдел „Миграция” и на следователите. Сред задържаните няма каналджии.

Злощастният инцидент съвпадна с първия работен ден от назначението на новия директор  на Гранична полиция-Елхово. Предшественикът му беше преназначен след акция на ДАНС срещу корумпирани гранични полицаи преди месец.

В „Тази събота" пред bTV външният министър Даниел Митов обяви, че разследването ще покаже дали има превишаване на правомощията в този случай край Средец. Даниел Митов подчерта, че България има отговорност към Европейския съюз като негова външна граница, и всяко влизане в страната, извън граничните пунктове, е престъпление.

„Разследването трябва да покаже дали са превишени правомощия или не, но и трябва да покаже с какви намерения въпросната група е пресякла границата”, каза външният министър.

Според Митов страната ни не е отказала помощ на бягащите от война, но трябва да се спазва реда.

Даниел Митов заяви още, че премиерът Бойко Борисов е реагирал правилно, като се е върнал в България заради инцидента край Средец и че българското участие на Европейския съвет е оформило позицията на Европейския съюз по отношение на миграционните потоци.

  • Прокуратурата: Граничният полицай, убил нелегален имигрант, не е извършил престъпление
  • Излизат първите резултати от експертизата на пистолета на Вълкан Хамбарлиев
  • Румен Петков: Да обвиняваме прибързано граничаря е груба грешка
  • Ген. Григоров: "Гранична полиция" се управлява зле, служителите са неподготвени
  • Средец е в очакване на развръзка по случая с убития мигрант
  • Новото югоембарго
  • Границата ни щурмуват групи от млади мъже
  • Миков: Нямаме национална позиция по бежанската криза
  • Борисов за граничарите край Средец: Нито са за медали, нито за оставка
  • Читателите на btvnovinite.bg: Граничарите да стрелят без предупреждение