До края на следващата седмица постройките ще бъдат унищожени. Това заяви кметът на район „Витоша” инж. Теодор Петков пред камерата на „Тази сутрин” по bTV във връзка с незаконните ромски постройки в центъра на столичния квартал.

По думите му за първи път общината е била алармирана за проблема през последните няколко дни, когато граждани подали сигнал.

В петък сутрин екипът на „Тази сутрин”, който бе придружен от полицаи от СДВР, не успя да открие никого от незаконно живеещите роми. Причината е, че те са напуснали домовете си при появата на институциите и на медиен екип.

Затова и остава загадка от къде и колко са душите, които живеят в катуна. Ден по-рано, при изненадващо посещение на екип на bTV, се виждаха много деца, които живеят в крайно мизерните условия. 

Инж. Петков обеща да алармира социални грижи, които да направят изненадваща проверка на незаконните постройки в следващите дни. Само така ще може да се установи колко деца и възрастни обитават катуна в район "Витоша". 

Кметът на района поясни, че земята, на която са построени бараките е частна и призова собствениците ѝ да поемат отговорност като сигнализират институциите за подобни проблеми възможно най-рано. „Не сме получавали сигнал досега. По-добре още, когато се настаняват, да ни алармират, защото иначе се установяват и стават агресивни”, обясни инж. Петков.