На територията на цялата Софийска област е обявена грипна епидемия от вторник, 21 януари, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Александър Златанов.

Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в Софийска област достигна 318 души от 1000. Анализът на епидемиологичните параметри показва значително нарастване на интензивността на епидемичния процес във всички общини на областта, посочи още д-р Златанов.
Данните от общопрактикуващите лекари и болничните заведения за ежедневно регистрираните заболели надхвърлят епидемичните стойности. Отсъствията на учениците в училищата се повишават.

„Тези данни ни дават основание да обявим грипна епидемия на територията на цялата Софийска област считано от 21 януари с всички произтичащи от това противоепидемиологични мерки и преустановяване на учебните занятия за 7 календарни дни”, заявява д-р Александър Златанов.

Грипна епидемия беше обявена на 17 януари в Бургас. Там до 22 януари са преустановени учебните занятия, прекратени са плановите операции в лечебните заведения и са преустановени свижданията.

По-рано в понеделник националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи за покачване на заболеваемостта в почти цялата страна.

Той посочи, че всеки от щамовете има определени характеристики. Щамът „Калифорния" е характерен с ранна суха, упорита и дразнеща кашлица, която се задържа дълго време. Този щам е насочен към по-младежката възраст. Грипът не е настинка, не е друг респираторен вирус, той заслужава малко повече внимание.