Заседанията по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и неговите поддръжници, обвинени в радикален ислям и разпространяване на идеите на Ислямска държава, продължават с нови разпити.

Днес бяха разпитани още четирима свидетели. Трима от тях са служители на фирма за парични преводи. Въпреки това в обвинителният акт не е включен текст за финансирането на дейността на имамите.

Архив
Снимка: Ладислав Цветков

Четвъртият разпитан днес е юридически сътрудник на бившия главен мюфтия Фикри Сали и ТВ водещ от телевизията на „Патриотичния Фронт”.

Преди седмица  беше прочетен обвинителния акт по делото. Според прокурора подсъдимите са проповядвали омраза на религиозна основа, като са публикували снимки на фона на знамена на "Ислямска държава". В профилите им  в социалните мрежи те са публикували и клипове с агитационно съдържание.

Освен това според прокуратурата подсъдимите са помогнали на трима чужди граждани да заминат за Сирия. В домовете на някои от тях бяха открити знамена на терористичната групировка. Част от подсъдимите са разпространявали книгата "Вероотстъпване", в която се съдържат салафистки идеи.

Архив
Снимка: Ладислав Цветков