17-километров чисто нов път между България и Румъния стои неизползван вече цяла година, откакто е построен. Отсечката, която свързва българската община Кайнарджа и румънската Липница, е изградена с европейски пари.

Още в началото на пътя, който отвежда в Румъния, билборд указва, че съоръжението е струвало малко над 6 милиона евро. И че е трябвало да бъде завършено преди година. Срокът е спазен, но никой не минава оттук.

„Трябваше да се изгради извън проекта КПП, което трябваше да е за сметка на община Липница и те бяха затруднени финансово и това е единственият проблем”, обясни Любен Сивев, кмет на Кайнарджа. „Нещата опряха до ниво държави, времето, което отнеха точно тези процедури на държавно ниво, наложи толкова дълго време пътят да е неизползваем”, поясни зам. кметът Валентина Токушева.

Очакванията към новия път са селото да живне. Отсечката скъсява пътуването между двете страни с 60-тина километра, което ще е от полза и за бизнеса, и за туристите.

„Къде ще ходи този поток? Точно през Кайнарджа ли ще мине? Не вярвам, не вярвам - нещата толкова са западнали в тази община, че не вярвам на нищо вече”, е позицията на Галя Роева.

Димитричка Христова добавя: Беше много добре замислено, бяха много големи обещания, накрая нищо… Явно някой си напълни джоба, това е първото което всеки може да си помисли.

И въпреки всичко хората очакват държавата да повлияе за по-скорошното пускане на пътя. За да не останат 10-те хиляди тона асфалт просто „път за никъде".