Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка след близо 10 години на поста. Това стана днес на брифинг в Направление „Архитектура и градоустройство” в общината.

За причната той беше лаконичен: "Десет години са много време, да дойдат нови лица".

Диков каза, че е подал молба до столичния кмет Йорданка Фандъкова да бъде освободен на 9 февруари 2016 г., когато навършва десетилетие на поста. До тогава ще се проведе конкурс за нов главен архитект на София.

Диков обяви, че е внесъл и молба до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, в която иска да бъде освободен и от борда на общинската фирма "Метрополитен" ЕАД.

"Ще се занимавам с проектиране, преподавателска дейност и ... журналистика, ако получа покана. До 9 февруари 2016 г. няма да подписвам спорни документи", обеща той.

В същото време, Диков представи днес и приоритетните проекти в столицата през следващите години. „Досега строяхме главно в интерес на клиентите - молове и жилищни комплекси. Сега ще строим в интерес на производството в София", заяви главният архитект в оставка.

Проектът за ремонта на Околовръстното шосе в София включва пробив на бул.”Рожен” с цел да се улесни достъпа до промишлена зона София-Север.

Ще се ремонтира Илиенско шосе, за да се даде нов живот на някогашната промишлена зона „Илиенци”. Предвижда се изграждането на тунел в кв. „Павлово” и той ще води към магистрала Люлин.

Трасето на трамвая по бул. "Цар Борис Трети" ще се ремонтира и той ще стане високоскоростен.

Ще има и нови гробища. Работи се по изгражането на 14 нови гробищни парка.

Петър Диков е първият главен архитект на София назначен с конкурс. Той няма мандат и призова да пазим наследниците му на поста, защото това е от малкото позиции с персонална отговорност.

През годините Диков често се е налагало да защитава спорни градоустройствени решения пред граждани, експерти и опозиция, които го обвиняваха в защита на частни интереси.

Така и преди местния вот един от въпросите към Йорданка Фандъкова беше дали ще запази главния си архитект, ако като бъде преизбрана.

"Затварянето на "Кремиковци" е един от най-големите ми успехи като главен архитект. Затварянето даде шанс на околните села и Северната тангента. (...) 10 г. ръководих борда на "Метрополитен"; бил съм шеф на борда на обществени начала и не съм взел една стотинка!", заяви днес Диков.

Той беше категоричен: "Работил съм по закон и съвест. Благодарен съм на Борисов и Фандъкова, че в нито един момент не са ми нареждали какво да правя".