Около 200 души излязоха на протест пред сградата на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък заради непотвърдена информация за плановете на централната власт да закрие школата и да я превърне в център за настаняване на бежанци.

Въпреки че идеята продължава да е повече от условна – идеята за закриването на МВР-школата е в по-напреднал етап, а за настаняването на бежанци в града няма никакво решение на Министерски съвет.

По повод тази информация кметът на Казанлък Галина Стоянова поиска във вторник спешна среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Повод за реакцията на Стоянова бе изказване на депутата от БСП Атанас Пъдев, който съобщава за намерението да се закрие школата и да приюти част от пристигащите в страната бежанци.

Впоследствие народният представител от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков също засили слуховете, като обяви в парламента взето решение за а закриване на няколко училища за обучение на полицаи и превръщането им в бежански центрове. По думите му ще бъдат закрити полицейски и пожарникарски школи в Казанлък и Варна. Така ще остане само един обучителен център за кадри на МВР – в Пазарджик.

Официална позиция на централната власт – МВР или Министерски съвет, все още няма, така че опасенията на хората нито се потвърждават, нито се опровергават, а само се засилват.

„Ако хората са тревожни, те имат основания за това. Още във вторник попитах министър Цветлин Йовчев дали е вярно, все още нямам отговор и не мога да кажа на хората. Безумие е това да се случва в центъра на града и в центъра на България. Това е и въпрос на национална сигурност. Военният комплекс е тук, стотици години не е позволявано да се строи, сега изведнъж – да настанят бежанци”, коментира днес кметът Галина Стоянова.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова увери в ефира на bTV, че до този момент никой не е разговарял с нея нито за затваряне на академията, нито за настаняването на бежанци там.

„Не смятам, че трябва да уведомяваме кметове, че ще закриваме структури на МВР”, каза по този повод зам.-министър Васил Маринов преди два дни. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също сподели, че настаняването на бежанци в столичните квартали „Враждебна” и „Военна рампа” не е било съгласувано с нея.

Аладжова обаче увери, че ще защитава исканията на хората. „Категорично заставам като областен управител зад академията”, заяви тя.

По думите на областния управител на Стара Загора, към нея преди два месеца е отправено питане за подходящи условия за настаняване на бежанци на територията на областта. „Аз направих проучване, няма такива условия. Не съм против бежанци, но трябва наистина да има подходящи условия. За жалост тук няма място с такива условия”, категорична е Живка Аладжова.

Междувременно страховете на местните жители нарастват. „Ние сме се родили в този град, това е паркът на Казанлък, тук прохождат нашите деца. Ако някой много мрази този град, ще настани тук бежанци. Ние не сме против бежанците, те не бягат от хубаво, но така да го измислиш…”, коментира местен мъж.

„Тук съм защото мисля за децата си. Тук е и нашия „Арсенал”, не знаем какви хора ще дойдат с тях тук”, допълни възрастна госпожа.

„Няма да оставим туй нещо да стане. Няма да позволим Казанлък да стане мизерстващ град. Като дойдат 1000 души, те ще се превърнат в крадци. Имаме над 15 безлюдни села, настанете ги там”, продължи друг от недоволните.

Докато очевидната липса на комуникация между различните нива на българската администрация продължава, в все по-дълбоко в хората се настанява усещането, че „малките градове за управляващите са нищо”.