Над 200 дерматолози в страната ще преглеждат безплатно в рамките на кампанията "Евромеланома" 2014. Това каза пред БТА д-р Гриша Матеев, дерматолог в Александровска болница. Прегледите ще бъдат на 14 май, а целта е профилактика на рак на кожата.

По време на кампанията през миналата година са били прегледани 1800 желаещи, сред които са били открити 6 случая на меланом и над 150 с друг вид рак на кожата, уточни доц. Матеев.

В България тенденцията за увеличаване на броя на пациентите с рак на кожата се увеличава и съответства на световната тенденция, каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница.

По думите й 80% от времето, прекарано на слънце в живота на човек, е преди навършване на 18-годишна възраст. Превенцията трябва да започне още в най-ранна детска възраст, допълни тя. Дерматологът посочи, че 55 на сто от родителите прекарват с децата си на слънце повече от 4 часа на ден. Само 20 на сто от родителите нанасят повторно слънцезащитен крем на детето си след къпането му в морето или друг воден басейн.

Подробна информация за кампанията е публикувана на интернет страницата www.derma.bg.