2 години от земетресението в Перник. Полуразрушени къщи, недовършени ремонти и хиляди перничани, които все още чакат пари от държавата, за да оправят домовете си - това е само част от равносметката в днешния ден.

Днес перничани се опитаха да си отговорят на един много важен въпрос - обедини ли ги трагедията или ги разедини. Над 8500 бяха подадените молби за помощ от пострадали, но едва половината бяха уважени. Все още около 4000 домакинства чакат решение от междуведомствената комисия дали да получат средства за отстраняване на щетите си, защото са обжалвали отказите от миналата година.

Иначе над 14 милиона лева бяха раздадени на хората и още 9 милиона бяха вложени в ремонтиране на обществени сгради. А някои сериозни ремонти тепърва предстоят.

В Перник времето вече не е спряло - градският часовник, който беше замръзнал на 3 часа и 14 минути в нощта на земетресението вече показва точния час. И хората са някак различни - по-спокойни, но и по-мъдри.

Предполага се, че под една от улиците в Мещица е бил епицентърът на труса. Личи и по къщите - някои вече са съборени и на тяхно място се строят други, но са недовършени, с пукнатини и скелета.

"Колони наслагахме навсякъде и една стая оправихме, колкото да можем да живеем, че живеехме в гаража, 2 години в гаража бяхме", казва Лилия Георгиева, жител на Мещица.

Лилия и съпругът й са получили 3 хиляди лева помощ от държавата. За нея обаче по-голям проблем от парите е неотминаващият страх.

Съседката й Павлина вече има издигната нова къща, но на кредит. "Заемът ми е 3000, обаче за 5 години, нали ми е малка пенсията, много години още трябва да го изплащам", коментира и Павлина Павлова.

Повечето обществени сгради вече са ремонтирани. 9 милиона лева са вложени в училища, детски градини и различни институции. Трябват още почти толкова.

"Нито едно от читалищата в Пернишко не е възстановено, а има много тежко пострадали сгради като сградата в Драгичево. Все още голяма част от спортните ни съоръжения и зали са в тежко състояние", обяснява Росица Янакива, кмет на Перник.

Миналата седмица Министерският съвет е одобрил още 166 хиляди лева, които ще бъдат разпределени за пострадалите от труса. 250 хиляди лева пък ще бъдат вложени във възстановяването на 8 тежко пострадали църкви в целия регион.

Междувременно вече текат и ревизии - има сигнали за хора, които са получили по няколко хиляди лева за възстановяването на къщи, а с парите са си купили коли и различни вещи. Тези случаи се проверяват, а ако бъдат доказани неоправдани харчове, парите трябва да се върнат.