10 деца бяха приети в болницата в Разлог със съмнения за хранително отравяне. Малчуганите са на възраст между 9 и 11 години и са били на зелено училище в Банско. Състоянието им е стабилно и някои от тях вече са освободени за домашно лечение.

Учениците са от няколко паралелки на софийско училище, като общият брой на децата е бил 60. Тази сутрин няколко от тях получили характерните симптоми за хранително отравяне. В 8:30 часа първите от тях пристигнали в спешния център в Разлог.

Директорът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев разказа, че третокласниците са били приети с повръщане, а при някои – и с разстройство. По думите му най-вероятната причина за обостреното състояние е хранително отравяне.

Менюто в ресторанта на хотела било кебапчета и еклери. Една от учителките разказа пред bTV, че част от настанените деца не ядат месо.

Хотелът, в който са настанени, е бил проверен преди дни от агенцията по храните и не са установени нарушения. В момента се извършва дезинфекция на водопроводната мрежа в курорта и не е изключено неразположението на децата да е предизвикано от питейната вода.

В същия хотел преди няколко години се удави момиче, което също беше на организирано зелено училище.

Агенцията по храните и Здравната инспекция започнаха проверка. Взети са проби от децата, учителите и персонала на хотела. Проверена е и сладкарницата, от която е поръчан десерта към вечерята. Резултатите ще са готови до 3 дни.