Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по сигнала на „Протестна мрежа“ срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков за организирана престъпна група. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, разпространено в сряда.

Сигналът, който бе внесен в държавното обвинение от активисти на движението, е свързан с твърдения за извършени данъчни престъпления и други закононарушения, както и за нарушения на данъчните закони и неясно финансиране от страна на търговски дружества.

По сигнала е започнала проверка. В хода ѝ ще бъдат изискани данни от Сметната палата, НАП, МВР, ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, БНБ и други органи.

С постановления на прокуратурата на приходната агенция е възложено извършването на пълни данъчни ревизии на Пеевски, Василев и Бареков. Предстои възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях фирми.

Ще бъдат снети обяснения от проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за „медиен чадър” над престъпна дейност. На Апелативна прокуратура-София се възлага осъществяване на служебен контрол по отношение на постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица, обясняват от прокуратурата.

Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в Държавна агенция „Национална сигурност. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, проверката е възложена на Върховната касационна прокуратура, отдел „Специализиран”.

Часове, след като сигналът попадна в държавното обвинение, Пеевски и Бареков дадоха традиционните си изявления пред сайта ПИК, в които синхронизирано обявиха, че зад сигнала стои президентът и „кръгът Капитал”. По-късно съобщение разпространи и КТБ, която опровергава сигнала и „твърденията в него”.