Прокурор от Върховния касационен съд е започнал проверка по сигнал на бившия вече главен секретар на МВР Георги Костов за натиск и заплаха срещу него, съобщи говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

До този момент са разпитани три лица – директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, шефът на Инспектората на МВР и самият министър на вътрешните работи, каза тя и допълни, че проверката все още не приключила.

На 15 февруари тази година до главния прокурор е постъпил сигнал от Георги Костов, в който той твърди, че му е оказан натиск от сегашния министър на вътрешните работи Пламен Узунов да подаде оставка. „Дал му е известно време да извърши това действие, т.е да си подаде оставката. В сигнала Костов твърди, че на практика е заплашен, че ако не го стори, ще бъдат активизирани и изнесени 10 сведения от бивши служители на МВР, които са напуснали под негов натиск“, каза още прокурор Арнаудова.

Прокуратурата извършва проверка по твърденията за извършени престъпления срещу личността, в частност принуда, изнудване, както и злоупотреба със служебно положение. Проверката няма законно основание да се разпростира върху законността на освобождаването на Георги Костов, добави тя.

По-рано днес Костов изпрати открито писмо до медиите, в което изяснява гледната си точка за събитията от последната седмица и освобождаването му.

„15 февруари, в 9 ч. сутринта министър Пламен Узунов ме извика в кабинета си и ми заяви, че трябва да подам оставка. Каза ми и причината – държавното ръководство нямало политическо доверие в мен. Аз му казах, че съм професионален ръководител на МВР и не мога да подам оставката си заради изтъкнатите от министъра политически съображения. Като чу отказа ми, министърът ми заяви в прав текст, че ако не подам оставка, ще стартира срещу мен процедура по отстраняването ми, като ме дискредитира“, пише Костов в писмото.

Добавя, че от министерския кабинет директно отишъл в прокуратурата, където подал сигнал „за оказван срещу мен политически натиск да напусна професионалния си пост в МВР. В тази жалба описах и заплахите“.

До онзи момент срещу него в МВР не бил получаван или заведен сигнал от настоящи или бивши служители, пише бившият главен секретар.

Същият ден и премиерът Огнян Герджиков му казал по телефона, че трябва да подаде оставката. Костов сигнализирал прокуратурата и за този разговор.

Ден по-късно министърът обяви, че има доверие в него. „Останах крайно учуден и омерзен от двуличието, при положение, че предния ден той и премиера ми оказваха натиск да освободя поста по свое желание“, пише Костов.

По думите му седмица по-късно той разбрал от медиите, „че министърът е предложил на правителството да ме освободят заради оказван от мен политически натиск върху петима настоящи и бивши служители. Тоест скалъпеното обвинение към мен се оказа точно това, с което ме беше заплашил и за което бях сигнализирал прокуратурата“.

Костов пише и че два от петте сигнала, подадени вече срещу него, са от настоящи служители, т.е. подчинени на министъра, на които Узунов може да влияе. По думите му няма никакви доказателства по сигналите, а той не е търсен за обяснение.

Костов не искал да подаде оставка, защото смята, че „изтъкнатите от служебния премиер и служебния министър мотив – че нямат политическо доверие към мен, е абсурден и антиконституционен. За какво политическо доверие говорят, при положение, че служебното правителство не би трябва да е ангажирано политически?“, пита той.