Преговорите за нов кабинет вече започнаха и първата среща след изборите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече е факт.

В централата на ГЕРБ се събраха тримата лидери на „Обединените патриоти” – Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, и членовете на ръководството на ГЕРБ Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Томислав Дончев.  

След среща, продължила повече от два часа, на излизане от централата Каракачанов заяви, че разговорите са били съвсем общи. "Честитихме си резултатите. За програмите не сме говорили", каза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров от своя страна заяви, че като първа сила ГЕРБ имат право да предлагат и да се обсъждат условия.

Запитан дали е обсъждана двойна или тройна управленска коалиция, той отбеляза, че на този въпрос в момента не може да се отговори.

Снимка: bTV

Разговорите продължават и следващата седмица.

По неофициална информация, за да подкрепят управлението, Патриотите са поискали 7 министерства –  отбраната, икономиката, енергетиката,  туризма, екологията, културата и земеделието.

ГЕРБ обаче не са склонни да отстъпят за някои от ключовите ресори. Те искат да запазят енергетиката и екологията.

Още по време на предизборната кампанията казаха, че ще искат и свои хора на постовете в министерствата на образованието и на здравеопазването.

Към момента се отрича опцията за широка коалиция, в която да участва БСП, каквато беше лансирана преди дни от единия от лидерите на „Обединени патриоти” Валери Симеонов.