Правителството ще даде 500 хил. лева за възстановяването на щетите от урагана във Враца, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на церемонията „Достойните българи“.

Парите ще отидат за пострадали училища, детски градини, общежития, стълбове на уличното осветление. Кметът на община Враца беше категоричен, че те ще стигнат и до най-пострадалите домове в квартал "Кулата". Ще се раздават по строги правила, включително чрез труд и материали.

Във Враца вече вали сняг, в Монтана пък падна леден дъжд. Не се знае докога ще издържат на лошото време покритите с найлони покриви на пострадалите сгради.

Ураганните ветрове и поройният дъжд през почивните дни нанесоха сериозни щети във Враца. Според метеоролозите бурята е била най-силна в кв. "Кулата", като ветровете са достигали скорост от 164 км/ч.

В квартала почти няма къща, която да не е пострадала, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV кметът на общината Калин Каменов. Засегнатите имоти са стотици, а пет са къщите, чийто покриви са били отнесени.

Два електрически стълба пред дома на Милка Димитрова са пречупени от урагана като клечки. Покривът на къщата й се разпилял на три страни.

Оказва се, че парите, които е дала за ремонта на покрива преди няколко месеца, наистина са отишли на вятъра.

„Некачествено строителство, то се вижда, че част от гредите, които са полагани, са изгнили, някои от тях са буквално по няколко милиметра летвички и дъски, които при тази силна ураганна буря са изиграли ролята на платно и затова са излетели”, каза кметът на Враца Калин Каменов.

Днес целият квартал беше облепен с примамливи предложения за ремонти с отстъпка – до 20%.

И докато Тодор пресмята, че със заплатата, която изкарва, трудно ще се справи, защото жена му е без работа, съседите, чиито имоти също са пострадали, но по-леко, идват на помощ.

Само една от петте къщи с изцяло отнесени покриви има застраховка, а с отпуснатите половин милион лева от държавата ще се ремонтират повредени от бурята общински обекти като футболното игрище във Враца.