Скандал за пари избухна в парламента. Повод за него станаха огромните заплати на ВСС, които с промени в закона може да достигат близо 7 хиляди лева.

С промените в Закона за съдебната власт заплатите на всички членове на ВСС се изравняват със заплатите на „тримата големи” в съдебната власт – главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

Всъщност депутатите промениха методиката, по която се изчисляват заплатите. Досега те имаха едно основно възнаграждение плюс допълнителни пари за участие в комисии. Сега ще имат едно уедрено, но и значително по-високо възнаграждение.

Имаше спекулации от парламентарната трибуна, че то може би ще е 7000 и дори повече лева.

Годишно за заплати на ВСС ще даваме над 250 000 лева отгоре.

С тази поправка се оказа, че не е съгласна и правосъдният министър Екатерина Захариева, но тя все пак беше приета.

„Средното възнаграждение на член съдия на ВКС стартира от 4500 лева, това е без 40-те процента отгоре, които са за прослужено време”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„На какво отгоре ще искаме увеличение на тези заплати. Никога няма да го подкрепя, защото съм възпитаван да давам пари за добре свършена работа”, коментира Методи Андреев от ГЕРБ.

„Дайте тогава да ги направим безплатни”, заяви пък Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„По времето на комунизма имаше поговорка: Който не работи, не трябва да яде. Сега който не е крал, не трябва да стане член, така ли излиза. Там искаме да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които да стоят без пари”, допълни той.