Не мога да кажа на какво се дължи. Надявам се да не са провокации и се надявам органите наистина бързо да успеят да напреднат по отношение на разследването. По този начин правосъдният министър Екатерина Захариева коментира показните разстрели в София през последните дни.

Според нея има опити за внушение, че в държавата има нестабилност.

„Имаше съмнения, че не вярват в институциите и че това е самоуправство – не мисля, че по отношение на първия казус (убийството на Веселин Стоименов-б.р.) е това. А по-скоро е наистина поръчково убийство и разчистване на някакви сметки. Нека да видим по отношение на второто убийство (на Александър Антов). Всички са изненадани, знаете, че човекът е с бял бизнес, почтен, уважаван от всички, може и да се окаже нещо съвсем различно от това, което се очаква за поръчково убийство”, посочи Захариева.

На въпрос за очакванията й във връзка с доклада на ЕК и новите убийства, тя се съгласи, че неразкритите поръчкови убийства са непрестанна точка в докладите, но тя счита, че по-скоро постоянна точка в докладите е борбата с корупцията на високите етажи на властта също.

„Така че не мисля, че тези две убийства ще променят по някакъв начин доклада”, заяви правосъдният министър.

Правосъдният министър Екатерина Захариева изрази надежда, че Етичната комисия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ няма да образува дисциплинарно производство срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Коментарът си Захариева направи след първата й работна среща с част от членовете на Съвета. Правосъдният министър е на мнение, че всеки магистрат има право да изразява гражданска позиция.

Днес Етичната комисия на ВСС решава дали да образува дисциплинарно производство срещу Лозан Панов. Тя беше сезирана от електронен сайт заради речта на Панов по време на честванията на годишнина на Върховния съд. В нея той подкрепи усилията за съдебна реформа.