Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. Това каза самият Стоилов от парламентарната трибуна. Той остава член на парламентарната група.

Той обвърза оставката си с подкрепата на Коалиция за България за Станислав Анастасов за министър. „Промяната, която се предлага, в по-голяма степен е продиктувана от необходимостта сегашният министър да освободи заемания пост поради членството в Европейския парламент. С оглед на Конституцията днес министър-председателят прави предложение за персонална промяна”, каза Янаки Стоилов.

„Днес правим не просто промяна в правителството, а по някакъв начин определяме отношението си към дейността на парламентарните групи, които подкрепят правителството. Само минути преди да пристъпим към обсъждането на този въпрос от страна на ДПС беше подкрепено включване на точка в дневния ред, която смятам, че нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство”, заяви Стоилов.

Става ясно, че Янаки Стоилов визира обсъждането на Законопроекта за Наказателния кодекс, по предложение на ГЕРБ, което по-рано днес депутатите отхвърлиха. Този въпрос беше обсъждан вчера между ръководствата на двете парламентарни групи. Въпреки това, изненадващо за нас днес това предложение беше подновено и то точно преди да се пристъпи към обсъждането на персоналните промени в правителството.