Правителството реши да оттегли текстовете от проекта за бюджет за догодина, които засягат социалните придобивки на служителите на МВР, чието орязване провокира масови полицейски протести в цялата страна.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова след извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, което се състоя само няколко часа преди планирания пред парламента мащабен национален протест на служителите на МВР.

В понеделник започват преговори с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента.

„Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители в разговорите”, посочи Бъчварова.

Тя уточни, че в рамките на предстоящите разговори ще се говори по всички важни теми и ще се търси по-дългата перспектива на реформата в МВР.

В Народното събрание в момента е внесен законопроект за промени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходяща форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, и определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР, изтъкна след заседанието председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

"Това е максималното, което може да даде държавата и след като го е дала, се надяваме да го спази”, коментира Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" в МВР.

"Оставаме в протестна готовност, защото много пъти сме били лъгани”, заяви той, като допълни, че протестите за следващата седмица ще бъдат отменени.

Около 1000 души са подали рапорти за напускане на системата на МВР, преди промените да бъдат внесени, съобщи Бъчварова. След внасянето им това са направили 500 и няколко души, което е по-малка бройка, отколкото в предишните години, каза още вътрешният министър.

Въпреки новината от срещата национален протест пред парламента днес ще има - не само защото е планиран, но и защото синдикалните лидери изразиха опасения, че днешната среща в МВР може да е опит само да се тушира недоволството. На него се очаква да присъстват хиляди полицаи от цялата страна.

Още по тъмно автобусите със служители на реда тръгнаха от различни краища на страната.