Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по което той на две инстанции бе осъден на 4 години затвор, се връща в Софийския апелативен съд, реши днес ВКС. Основният мотив е, че на втора инстанция съдът е бил предубеден.

Градски и апелативен съд признаха зам.-председателя на ГЕРБ за виновен за това, че многократно е отказал да разреши СРС-та срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Случаят стана известен като Делото за шестте НЕ!!!-та, които министърът поставял под разрешенията.

От самото начало Цветан Цветанов и адвокатите му твърдяха, че процесът е политически.

Пред bTV адвокатът му Менко Менков посочи, че сега САС може да върне делото даже на прокуратурата. Той категорично заяви, че клиентът му не е извършил престъпление и не може да се говори за политически натиск върху магистратите, при положение, че апелативният съд е наложил осъдителна присъда на 9 февруари т.г., когато ГЕРБ вече бяха на власт.

Колеги, не сте прави

С два на един гласа, съставът на Върховния касационен съд (ВКС) реши да върне делото, след като приел, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд.

"Върховният касационен съд споделя оплакването, че въззивният съдебен състав не отговаря на субективния критерий за безпристрастност и това се установява от съдържанието на мотивите на решението. Защитата с основание възразява, че при обосноваване на субективната съставомерност на деянието, съдът използва спекулативни предположения и инсинуации, развива конспиративни теории, които нямат никаква доказателствен а основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период", пише в мотивите си ВКС.

Следва анализ на използваните от колегите им на втора инстанция думи и изрази. Заключението на върховните съдии е, че "съдебният състав се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия".

Обърнато е внимание и на процесуални нарушения при оценяването на доказателства и свидетелски показания от страна на защитата.

Особено мнение е подписала съдия Жанина Начева от съдебния състав. "На първо място, начинът на изразяване при изготвяне на съдебния акт с нищо не показва личното пристрастие или предубеждение на въззивния съд, който се е произнесъл по същество на делото", пише тя.

Според нея цитатите от мотивите на САС са извадени от контекста и апелативният съд е бил в правото си да направи по-обстойно изследване на фактите, като това не са "хипотези". Съдия Начева не приема и твърдението на колегите си, че при гледането на делото нa втора инстанция са допуснати процесуални нарушения.