За фрапиращ случай на нарушение в сферата на охранителната дейност в МВР разказа в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. По думите му, Столичната дирекция на вътрешните работи била подизпълнител на частна охранителна фирма по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години.

„За всяка реакция на сигнал МВР получава по 15 лв. а поддръжката на един патрул – четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.”, обясни Йовчев, но не пожела да посочи кой е подписал договора с аргумента, че „този който го е сключил, може някой да му е наредил да го сключи”.

Йовчев обясни, че договорът вече е прекратен. Той го даде като пример за мотивите си да предприеме закриването на СОД. „Яростната съпротива ме накара да се разровя и стигнах до това. Проверяваме всички договори”, посочи още той. Министърът отново изтъкна тезата си, че не може да извършва търговска дейност, още повече в сфера, в която извършва контрол.

Парите за бежанци

Вицепремиерът критикува лошото управление на средствата от Европейския съюз за бежанци през програмния период 2007-2013 г. По думите му, заради неефективно усвояване досега за следващите седем години за България са били предвидени едва 9,6 млн. евро целево финансиране от специалните фондове на ЕС.

„Усвоени са не повече от 50% от средствата от ЕС. Бяхме трети отзад напред по усвояване. На базата на неусвоените трябваше да получим по-малко пари. Благодарение на предприетите действия сега получихме огромна подкрепа – обърнали сме мнението, създали сме необходимата среда”, увери Цветлин Йовчев.

Той разкри също, че при предишното управление на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет по-голямата част от парите са изразходвани не за създаване на условия за настаняване, а за издаване на брошури с разясняване на правата на чужденците. Без да влиза в подробности, той спомена за поръчка на компютър на стойност 6 000 лв. „Има случай с фирма – дъщерята на бившия началник на кабинета на министъра на МВР Бойко Славчев, спечелила обществена поръчка”, каза още Цветлин Йовчев.

Лошото време и добрият план

Вътрешният министър беше категоричен, че планът на правителството за ограничаване на потока от чужди граждани, които пресичат нелегално българската граница, е сработил. „Притокът не е спрял само заради лошото време, това се дължи и на засиленото присъствие по границата. Ако не бяхме предприели тези мерки, щяхме да поемем 5000 души през ноември”, обясни Цветлин Йовчев.

„Планът сработи и в другата посока – да извеждаме от страната тези, които нямат прави на убежище. Малко ни остава да осигурим нормални условия на хората тук, и да осигурим сигурността вътре и вън от центровете”, обясни вътрешният министър.

Според Йовчев българската държава не разполага с физическо място за настаняването на хора, търсещи убежище. Затова разполагането на физическа охрана и издигането на 30-километрова ограда по границата било по-добро решение. „Ако теглим чертата, ще излезе и по-евтино”, каза още той.

Той призна, че условията, в които работят полицаите на границата, са много тежки. „Слагаме и фургони, осигурили сме топли напитки, ще предоставим по-добри условия”, обеща той.

„Естеството на работата е да не се допусне преминаване на границата – работата им е да предотвратят влизане на границата, защото още нямаме Споразумение за реадмисия между Европейския съюз и Турция”, обясни вицепремиерът.

Бунтът в Любимец

След като вчера Цветлин Йовчев предупреди посланика на Алжир в България Ахмед Буташ да внимава какво говори, за да не предизвиква ескалация на напрежението след инцидента в центъра за временно задържане в Любимец, днес той подчерта, че информацията по случая до голяма степен не отговаря на истината.

„Бунтът е започнал от граждани, които са поискали да напуснат центъра. Много от тях са с неустановена самоличност, може и да са алжирци”, обясни лаконично Йовчев с аргумента, че проверката още тече.

„До момента от това, което се вижда на камерите, става ясно, че има употреба на сила и помощни средства, но така трябва в такива случаи. Полицаи са извикани като подкрепление. Има двама ранени полицейски служители”, разказа Йовчев.

Спешна нужда от интеграционна програма

Вътрешният министър съвсем накратко спомена, че на дневен ред вече е стартирането на интеграционна програма за получилите убежище в България. „Тези хора трябва да получат възможност да се издържат сами и да имат принос в социалната система”, подчерта Цветлин Йовчев.

Той увери, че от повече от месец МВР вече извършва проверки на външните адреси, на които се настаняват чакащи статут чужденци. „Има частни адреси с регистрирани по над 100 души, което няма как да стане. Преди просто нямаше статистика на тези хора и никой не знаеше къде са. Вече вкарваме нещата в ред”, заяви той.

Цветлин Йовчев опроверга публикация в печата, според която Агенцията за бежанците е разпределила 2 млн. лв. без търг. „Търговете не са приключили – за част от тях трябва да се приложат разпоредбите на закона за форсмажорни обстоятелства. Не можем да чакаме процедура 6 месеца, за да има вода и ток в Харманли, например. Процедурите ще се прилагат стриктно”, увери той.

Правомощията на МВР

Министърът на вътрешните работи беше категоричен, че проектозаконът за МВР, който предстои да бъде обсъждан в парламента, по никакъв начин не разширява полицейските правомощия.

„Няма никаква промяна в полицейските правомощия от 1990 г. досега – 20 дена всякакви хора се упражняват, а те не са променени в новия закон. Министърът даже ще има по-малко правомощия, защото сега има възможност да влияе върху всяка една от оперативните дейности”, коментира Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че новият закон ще внесе промени в контрола на областните дирекции, които според него действали като „феодални владения”. „Областният директор е подчинен само на министъра, няма никакви хоризонтални или вертикални структури, които да осъществят контрол. Това води до модел, в който само министърът може да каже какво се прави”, изтъкна Цветлин Йовчев.

„Бяха изговорени много лъжи, заради които беше организиран протест – някой подклажда протест, за да има сблъсъци с полицията и да има нарушаване на обществения ред. Това за мен не е нито нов морал, нито стар морал, нито никакъв морал”, заяви Йовчев.

„Ние сме много толерантни към протестиращите”, декларира министърът и призова да се направи сравнение с действията на полицията в други държави, където, по думите му, би била понесена наказателна отговорност за акция като тази с червените ръце върху полицейска униформа по време на протеста срещу промените в Закона за МВР пред парламента от миналата седмица.