Оставката на Трайчо Трайков била поискана от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Това не беше необходимо, защото премиерът можеше всеки момент да ми каже, че вече нямам доверието му, и аз щях да я подам без никакъв проблем", заяви Трайков, който отиде Министерски съвет, за да депозира оставката си. По думите му истинските причини за отстраняването му рано или късно ще станат известни на хората.

Оставката му била поискана от Цветанов снощи, веднага след завръщането на българската делегация от Катар.

Според вицепремиера обаче мотивите са лични

Тази сутрин пред bTV самият Цветанов каза, че премиерът е поставил на обсъждане оставките и на двамата министри – на Трайков и на Стефан Константинов на извънредното заседание на Изпълкома на ГЕРБ. И че мотивите за оставката на Трайков са лични.

Цветанов не посочи конкретна причина, заради която Трайков се разделя с поста си, но очерта проблеми в сектора - интерколекторните връзки с Турция и Гърция, по които нямало развитие от две години и половина, както и проблемите в „Мини Марица Изток”. Според вицепремиера, проваленият форум в Катар не е причината за смяната на министъра.

И Трайков не разбрал причините

Трайков разясни, че не са му били посочени мотиви за исканата оставка, освен с "половин уста за конфузната случка в Катар", което било нелепо.

Бизнес-форумът с наши бизнесмени в арабската страна се провали - над сто наши фирми чакаха напразно да се срещнат с катарски бизнесмени и да сключат сделки по между си.

"Може и да греша, гледах интервюто на министър-председателя тази сутрин, той каза неща, които, ако се случат по този начин - значи греша. Но, ако например АЕЦ "Белене" се реализира при сегашните условия - не греша", посочи Трайков.

"Ако сте бъдем подкрепени да защитим позициите си за 59-те км в "Южен поток" и възвращаемост не 8, а над 8%, значи пак не греша. Ако до края на месеца не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10-15 процента, значи не греша. Но, ако всички тези неща се случат, значи греша и може би причината за отстраняването ми е конфузът в Катар", обобщи министърът в оставка.

Той припомни редица проекти на министерството, чиято реализация започва. Двете междусистемни връзки са на финален етап - през май започва строителството на българско-румънската, а до края на годината - на българско-гръцката интерконекторна връзка.

Идния вторник на съвместното заседание с правителството на Турция предстои да се подпише съвместна декларация, с която турската страна дава старт на решение за стратегическо начало на изграждането на българско-турската връзка.

В икономиката предстои строителството на технологичния парк за 50 млн. евро, на задействането на схемата за нисколихвените кредити за малките и средните предприятия.

Снощи Делян Добрев искал да си тръгне с Трайков

Сега Добрев е номиниран за поста министър. Трайков каза, че ако действително наследник на поста е Делян Добрев, той може да се справи.

Министърът в оставка благодари на колегите си от Министерски съвет, с които са работили добре във време на криза, както и на Парламентарната група на ГЕРБ, която много пъти го била подкрепяла.

Не съм член на ГЕРБ и логично не бих могъл да подам оставката си пред политическата партия, заяви още министърът в оставка.