Изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на кмета на Ботевград Георги Георгиев в партията.

Това стана с решение на ИК на партията от днес, след като комисията разгледа подадено от Георгиев заявление за прекратяване на членството му по собствено желание.

Георгиев е подал заявлението си днес, само ден след като председателят на партията и премиер Бойко Борисов обяви в национален ефир (пред bTV - бел.ред.), че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори, съобщиха от партийната централа.

„Днешното решение на ИК на ГЕРБ е мотивирано и от принципите на партията да не толерира и по никакъв начин да не разпъва политически чадър над когото и да е, когато са на лице сигнали за нередности или когато предстоят или текат проверки на правоохранителните и всички останали компетентни институции”, гласи съобщението на ГЕРБ.

„От ГЕРБ винаги сме заявявали и отстоявали принципа, че всички трябва да работят, спазвайки нормите на закона, без значение на какъв пост в държавата се намират. От ПП ГЕРБ заявяваме, че решението на ИК за прекратяване на членството на кмета на Ботевград в партията е поредното доказателство, че няма да позволим съмненията около работата или личното благосъстояние на когото и да било да оставят отпечатък върху принципите на партията и нашите членове и симпатизанти, се посочва в съобщението”, заключва съобщението.

До оставката и изключването на кмета на Ботевград се стигна след разследване на bTV, което постави редица въпроси, свързани със спорни решения на местната управа. Сред тях бяха обявени от Сметната палата злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград. Там фирма вози пръст на 500 метра, а получава пари за 10 километра.