Минка Капитанова от ДПС и Верхад Ислямов от ГЕРБ са единствените кандидати за кмет на Гърмен, които ще се състезават за поста на частичните местни избори в неделя, 29 септември.

До избора се стигна, след като досегашният Ахмед Башев беше избран за народен представител и встъпи в длъжност. Интересът към мястото е слаб в сравнение с предишните избори, когато в надпреварата участваха петима кандидати.

„Бяха регистрирани девет партии. Те вероятно изчакваха да видят номинацията на ДПС”, обясни кандидата на ДПС Минка Капитанова в предположение защо опонентите за кметското място са само двама.

„Благодаря на ДПС, че ме номинира. ДПС си има принципи и работи по тях. Те видяха в мен човека, който ще продължи да работи в Общината, както е работила досега. От 2012 г. съм заместник на Ахмед Башев и работех по европейски проекти и социални програми”, обясни тя.

Противникът й от ГЕРБ Верхад Ислямов обаче контрира, че тя е била избрана предварително. „Има протокол, според който госпожица Капитанова е номинирана на 23 юли, а в началото на август започнаха номинациите на ДПС по села. Това много ядоса хората”, заяви той.

Капитанова не отрече твърденията му, като потвърди, че протоколът е истински. Според нея проблемът в този случай е, че са били разпространени личните й данни, които се съдържали в протокола.

Страховете

Хора разказват, че страхът от уволнение на малкото, които все пак имат работа е по-силен от съвестта, затова и винаги гласуват спрямо силните на деня.

„Наистина хората се страхуват от ДПС. Искаме да победим страха в нашата община. Изборите там са се превърнали в една тиха война. Налага се такъв модел на работа от 14 години от господин Башев. Той заплашва с уволнения, ако не се гласува за ДПС. Плаши за етнически разделения”, коментира Верхад Ислямов в студиото на bTV.

Той направи препратка към изявление на Ахмед Башев на митинг, в който заявява, че „скоро шефът на полицията в Рибново ще бъде помак, а скоро и в ДАНС ще заработят помаци”.

„В Гърмен живеят много етнически общности. Ако работеше по този начин, Ахмед Башев нямаше да бъде избран за народен представител. Той е достатъчно интелигентен, за да злоупотребява с лични данни и да събира ЕГН-тата на хората. В Гърмен живеят роми, българи, турци, помаци”, обясни Минка Капитанова, като заобиколи въпроса защо трябва да се изтъква етноса на хората при назначенията.

Тя обвини ГЕРБ, че организират протестите срещу областния управител на Благоевград Муса Палев. „Виждала съм автобусите, които ги извозват да стачкуват срещу г-н Палев само защото се казва така”, коментира тя.

„ДПС не разделя хората – в нея има роми, християни, турци", категорична бе Минка Капитанова.

По думите й, в дирекцията Държавен фонд „Земеделие” в Благоевград при управлението на ГЕРБ са били уволнени 9 жени заради турските им имена. Верхад Ислямов контрира, че познава четири жени, които са били повишени.

Надежда за работа

В Община Гърмен живеят около 16 000 души, а безработицата е 15%. В село Рибново новите надежди са същите като старите - за работа и по-високи заплати.
„Тук какво не искаме да се промени. Ние тук какво имаме? Нищо нямаме. Ние искаме много неща да се променят, но в нашето село нищо не се променя. Работа, искаме работа, ама няма. Поне цехове да отворят, ама и цехове няма”, оплакват се местните хора.

Вярата обаче, че надеждите ще станат реалност, сякаш се е изпарила. „Уморили сме се вече от тия избори, защото само гласуваме, а няма никаква промяна”, коментира местен мъж.

„15% безработица в Гърмен се дължи на хората от ромски произход, които не работят никъде”, коментира Минка Капитанова.

Според нея Община Гърмен има голям потенциал за развитие на туризма. Това е и основната част от програмата на Верхад Ислямов от ГЕРБ. „Нашият район има дадености като културно-исторически ценности. Искаме туризъм с по-голяма масовост, да се използва ресурса на Банско, а село Дебрен да се превърне във втора Ковачевица”, обясни Ислямов.

И докато официално подготовката за изборите върви нормално, неофициално се знае, че има проблем - все още не е назначена преброителна комисия, защото не се е стигнало до консенсус кои 17 човека да броят бюлетините. ЦИК ще решава въпроса в началото на седмицата на извънредно заседание.