Президентът Росен Плевнелиев настоя за ревизия на бюджета и обяви, че ще очаква отговорно отношение по темата. Според него неизпълнението на бюджета е сериозно и цифрите към средата на годината са повече от притеснителни.

"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и според мен изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджетът", каза държавният глава.

"Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и за бюджета в държавата и неговото изпълнение. Преди всичко работата на приходните агенции както и разходната му част", продължи той.

Преди дни Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса поиска актуализация на бюджета й в размер на над 300 млн. лева, а директори на болници обявиха, че ако това не стане, ще фалират.

"Хора, които разбират от здравеопазване и казват, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ще имаме сериозни проблеми", коментира днес президентът.

Според него има много консенсусни теми в парламента, които са спешни и важни и призова депутатите да работят.

"Очаквам на утрешните консултации, моля се, надявам се - разбира се, държавният глава не е водещ в тези консултации, те ще се случат в НС, но наистина се надявам и апелирам да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс – трябва да осигурят кворум и трябва да осигурят тези смислени неща. Иначе аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смилена работа за вършене, моля, свършете я", завърши държавният глава.

Президентът не уточни в каква посока ще търси други възможности и не отговори на въпрос на bTV дали обмисля да разпусне Народното събрание по-рано от 6 август.