Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли предложението на президента за провеждане на национален референдум. Шестима депутати гласуваха „за” идеята на Росен Плевнелиев, 8 - „против”, а един се въздържа. Според председателят на комисията Четин Казак от НС зависи дали ще допусне провеждане на референдум.

По думите му въпросът за задължителното гласуване е недопустим. Той подчерта, че става дума за основно конституционно право и обясни, че всяка промяна в едно от основните права може да се извърши само и единствено от Велико народно събрание, а въпрос от правомощията на ВНС не може да бъде подлаган на референдум.

За електронното гласуване Четин Казак каза, че има решение на Конституционния съд. Към този момент няма нито един софтуерен специалист, който да може да гарантира, че се гарантират тайните на вота по интернет, посочи депутатът от ДПС. Казак каза още, че въпросът относно това дали депутатите да се избират мажоритарно, е крайно неясен. Това предизвика реакция на зам.-председателя на ГЕРБ Цецка Цачева, която възрази.

Румяна Коларова от администрацията на държавния глава каза, че президентът задава въпрос, той не дава отговор. „В правомощията на президента е да поиска да се обърнете към хората и да поискате от тях отговора”, каза тя на депутатите.