Правителството одобри промени в Закона за Министерството на вътрешните работи и ще ги предложи за гласуване в Народното събрание. Част от предложенията вече бяха посрещнати „на нож” от синдикатите, които заплашиха с възобновяване на протестите.

С текстовете за новите служители на МВР заплатите при пенсиониране намаляват от 20 на 12, а отпуската – от 30 на 25 дни.

Освен това, те предвиждат редица нови положения в работата и организацията на силовото ведомство.

Така например, „Пожарна безопасност и защита на населението” се превръща от Главна дирекция в Агенция. Мотивът е, че децентрализацията ще доведе до по-ефективно управление на финансовия, материалния и административния ресурс и, като следствие от това, по-добро изпълняване на основните дености.

Ще се създаде Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги”, което ще се занимава с „определени нетипични за МВР функции във връзка с предоставяне на административни услуги” – регистрацията на превозни средства, разработката на софтуер и печатането на планки, образци и документи.

Приемането, съхранението, пренасянето и доставянето на кореспонденция и материали с класифицирана информация минава към Държавната комисия по сигурността на информацията, а до този момент с това се е занимавала специална дирекция в МВР.