Полицейският протест отново блокира ключови кръстовища в София. Правителството даде заден за някои от предвижданите поправки.

20-те заплати при пенсиониране остават. Намаляването им до 10 ще важи само за новопостъпилите. Запазва се и порционът за храна. Добавката за клас прослужено време отпада, като ще се надчисли към заплатата. Отпуската също се орязва - от 30 на 20 дни.

По думите на премиера Бойко Борисов е крайно недопустимо униформени да дават пример за незаконни действия. Главният секретар на МВР си тръгна от срещата със заповед от премиера. „Заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения”, каза Георги Костов.

Въпреки че правителството одобри част от исканията им и остави някои от социалните им придобивки, в ранния следобед полицаите отново излязоха на протест и блокираха булевард „Цар Освободител” в столицата. Те раздаваха карамфили на гражданите като извинение за неудобството от блокирането на кръстовището вчера, след което обградиха Палрамент.  

Протестът продължи до Министрески съвет, където данните на някои от протестиращите бяха записвани. Обсъдена е възможността да им бъдат наложени санкции.

И докато полицаите протестираха, председателите на синдикатите преговаряха на среща в МВР. И там също не се разбраха.

Служителите в отдел „Сигурност” отново излязоха на протест тази вечер.

Румяна Бъчварова не отстъпва за другите точки в реформата

Реформа в МВР трябва да има, а рапортите на полицаите, които иска да напуснат системата ще бъдат разписани. Това каза в парламента министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър увери, че няма лично да преследва недоволните, но не приема „служители на реда да протестират в неразрешени протести".

Румяна Бъчварова дойде в парламента да отговаря на въпроси на депутати, както се случва на вицепремиерите всяка първа сряда от месеца. Опозицията, се възмути, че вместо да разрешава проблеми, тя заминавала на посещение в Лондон. Бъчварова, така или иначе отива в английската столица, тъй като визитата е планирана от половин година за среща с британския й колега.

Вътрешният министър обясни, че идеите за случващото се в системата  са на финансовото министерство. И обвини предишните управляващи, че оставили в наследство 200 млн. лв. дълг. „В МВР са необходими реформи, едва ли някой в тази зала може да кажа че е доволен от МВР и аз не съм доволна. За това е необходими да се променят условията при които работят служителите на МВР. Вие сте гласували един бюджет миналата година, който не позволява да МВР  да си купят нито химикалки нито тонери”, каза тя пред депутатите.

Според Патриотичния фронт сметките на финансовото министерство не излизали, особено ако системата напуснат наведнъж 10 000 служители.

Според Радан Кънев случилото се вчера е на границата на метежа, а от БСП са очаквали обрата в решението на правителството. Той подкрепи реформата на Бъчварова и Горанов.

„Ние честно казано очаквахме подобна развръзка, за която трябва да се подчертае вездъсъщата сила на премиера, да видим обещаното днес въплътено в закона”, коментира от своя страна Атанас Мерджанов от БСП.

На тръгване от парламента Бъчварова беше категорична, че реформа ще има, а на тези които искат да напуснат ще им бъдат разписани работрите. Тя ще запознае служителите на реда с реформата, която се предлага. 

Вероятно ще има отделяне на нетипични дейности за МВР, преструктуриране, икономии и възможни съкращения.

  • Полицаите пак заговориха за протести
  • В МВР не се говори сериозно за реформи след полицейския протест
  • Бъчварова няма да гони протестиращи полицаи
  • РБ застана зад Бъчварова за реформата в МВР
  • Полицаи протестират въпреки примирието
  • Синдикатът към МВР: Оставаме в протестна готовност
  • Бойко Ноев: И военните стискат зъби
  • Власт и полицаи преговарят след мегапротеста
  • Ненчев: Важните решения не се вземат под уличен натиск
  • Властта капитулира, но полицията протестира (ОБЗОР)